2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Nyár közepére már jól kivehető lesz az M85-ös nyomvonala
magyarepitok.hu

Nyár közepére már jól kivehető lesz az M85-ös nyomvonala

magyarepitok.hu

2018.05.30. 16:17 - Antal Zsófia

A Dömper és a Subterra-Raab gőzerővel dolgozik az előkészítésen, júliusra a régészettől függően megtisztíthatják a gyorsforgalmi út leendő területét.

Hirdetés

A Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alkotta DS Konzorcium dolgozik az M85-ös gyorsforgalmi út két részén a 67+200 km szelvénytől a 89+000 km szelvényig. A négy szakaszra osztott munkából a hármas és a négyes, azaz a Nagylózs–Sopron-kelet és a Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közti, összesen 21,8 kilométeres szakaszok kivitelezése a feladatuk. Mindkét szakaszon már megtörtént a munkaterület átadás, a hármas építési szakaszon a megszerzett területek aránya lényegesen nagyobb. A szerződéskötést követően azonnal megkezdődött és folyamatosan készülnek a kiviteli tervek is. A teljes, a projekt egészére vonatkozó kiviteli terv várhatóan őszre készül el.

Számos olyan munkát már el kellett kezdeni, ami a határidő betartása szempontjából fontos: zajlanak a közműkiváltások engedélyezései és a régészeti feltárások – ahol már most nagyon izgalmas leletek kerültek felszínre –, a hármas építési szakaszon folyamatban van a robbanószer mentesítés, megkapták a fakivágási engedélyt és a szállítói út kiépítése is folyamatban van, utóbbi heteken belül elkészülhet. A humuszolási munkák napokon belül szintén megkezdődnek. A DS Konzorcium emellett Nagycenken felállította a munkához szükséges aszfaltkeverő telepét és betonüzemét.

 

Jövőre már épül az üzemmérnökségi telep is

A projekt részeként a konzorcium feladata a későbbi üzemeltető, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részére egy új üzemmérnökségi telep kivitelezése is, ami az új nagycenki csomópontban létesül. Ehhez a magasépítési részfeladathoz a hónap végén adják be a terveket építési engedélyezésre, a kivitelezése várhatóan jövő év elején kezdődhet.

Idén július végére várhatóan egy megtisztított nyomvonal fogadja a munkaterületre érkezőket a hármas építési szakasz tekintetében, addigra lezajlik a humuszolás, létrejönnek a szállítói utak és megtörténik a fakivágás legnagyobb része is. Júliusban indulhat az ideiglenes vasúti töltés építése. A négyes építési szakasz területbiztosítása is felgyorsult, a megszerzett területek átadása folyamatosan történik, a kivitelezést megelőző előkészítő munkák a nyár folyamán szintén megkezdődnek.

A teljes projekt kivitelezésének véghatárideje 2020. december 31.

Subterra-Raab Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)ÚtépítésM85-ösSopronNagycenkDömper Kft.

Hírlevél

Hirdetés