2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Folyórendezéssel halad az M85-ös építkezése
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Folyórendezéssel halad az M85-ös építkezése

kisalfold.hu, magyarepitok.hu

2019.05.27. 12:26 - Szabó Ákos

Többek között a Kis-Rába medre is biztonságosabbá válik az útépítésben, melynek különböző szakaszain a Betonútépítő, a Dömper, az Euroaszfalt, a Strabag-csoport, a Subterra-Raab, valamint a Swietelsky gépei végzik el a kivitelezést.

Hirdetés

Újabb hírek érkeztek a hazánk északnyugati határán épülő M85-ös gyorsforgalmi út munkálatairól (legutóbb április képriportunkban számoltunk be a projektről). Az 57,5 kilométer hosszú, 2x2 sávos gyorsforgalmi út a régió fejlődéséhez várhatóan jelentősen hozzá fog járulni. A pályát Soprontól Csornáig négy alprojektre bontották:

  • a Csorna és a Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti 20,05 kilométert a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Belfry PE Kft. konzorciuma építi fel,
  • a Fertőd-Endrédmajor csomópont és Nagylózs közötti 15,6 kilométeren az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és a Betonútépítő Zrt. alkotta társulás végzi el a munkálatokat,
  • a Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeren pedig a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alakítja ki az új utat, akárcsak a Sopron-kelet és a fertőrákosi csomópont közötti 6,4 kilométeren is.

 

A munkálatok lezárulását 2020 végére ígérik: ez már csaknem kőbevésett dátum korábbi nyilatkozatok szerint.

 

A Rábaköz vízfolyásai külön figyelmet kapnak

A beruházás a Rábaköz számos vízfolyását is érinti, ezeknek medreit is rendezik – derült ki nemrég a Kisalföld beszámolójából. A mederkorrekciót a Kis-Rábán Kapuváron már el is végezték, de Rábatamásinál is több munkagép vonult fel a helyszínre, ahol már az út nyomvonala is jól kivehető.

 

kisalfold.hu

Hideg András, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs igazgatója a lap kérdésére elmondta: a mederrendezéseket terméskő-burkolással és kőszórással végzik el, illetve megemlítette azt is, hogy van olyan helyszín, ahol a vízfolyásokat az út alatt vezetik át.

 

kisalfold.hu

A kétszer kétsávos autóút rábaközi részszakaszairól közölte még:

  • tizennyolc műtárgy épül, köztük egy vadátjáró, mely az autóút és a GYSEV-vasútvonalat felett is áthalad;
  • Babótnál egy páros komplex pihenő készül egyelőre üzemanyagtöltő állomás nélkül;
  • Rábatamási és Vitnyéd térségében pedig zajvédő falat adnak majd át.
ÚtépítésDömper Kft.M85-ösSubterra-Raab Kft.StrabagEuroAszfalt Kft.Betonútépítő Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.gyorsforgalmi utakútépítésCsornaSopronNagylózsRábatamásiKapuvár

Hírlevél

Hirdetés