2024.03.19, Kedd
Zöldül a hazai útépítés: gumibitumen üzem épül Zalaegerszegen
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Zöldül a hazai útépítés: gumibitumen üzem épül Zalaegerszegen

magyarepitok.hu

2019.05.03. 09:49 - Hegedűs Gergely

A Mol beruházásával teret nyerő eszköz nem csupán környezetbarát: alkalmazásával az út teherbíróbb, csendesebb, és biztonságosabb rajta a közlekedés.

Hirdetés

Letették a MOL Olaj és Gázipari Nyrt. új gumibitumen üzemének alapkövét Zalaegerszegen. Az eseményen kiderült, a hárommilliárd forintos beruházásból megépülő egység teljes mértékben magyar fejlesztésen alapul. A beruházást a kormány 750 millió forinttal támogatja.


Két elkerülő is ezzel épült meg

A gumibitumen jelentőségét az adja, hogy

használt gumiabroncsok újrahasznosításával állítják elő, így csökkenti a környezet terhelését.

Emellett jobban ellenáll a forgalmi terhelésnek és az időjárási viszontagságoknak, hosszabb élettartamú és alacsonyabb a fenntartási költsége, mint a hagyományos aszfaltból épült utaknak. További előnye, hogy csendesebb, és a rövidebb fékút miatt biztonságosabb rajta a közlekedés.

A gumibitument korábban Magyaroszágon csak egyedi kérelem alapján lehetett alkalmazni, ám az útügyi műszaki szabályozás megújítása nagyobb teret nyitott ennek az eljárásnak. Hazánkban a korábbi sajtóhírek szerint a zalaegerszegi, a villányi elkerülő, valamint számos útfelújítás is gumibitumen által történt.


Magyar fejlesztés hozta az áttörést

A mostani beruházás gazdája jelentős szerepet játszik az eszköz terjedésében: a Mol és Pannon Egyetem ugyanis közös fejlesztést hajtott végre a terméken. A gumibitument korábban az építés helyszínén készítették, és néhány órán belül fel kellett használni a gumiszemcsék kiülepedése miatt.

Ezt a problémát oldotta fel a magyar innováció:

egy speciális kötőanyag felhasználásával kémiailag stabilizálták a terméket, ami lehetővé tette a helyszíni keverés helyett a szállíthatóságot, illetve a hagyományos gépekkel történő felhasználását.

A gumibitument már évtizedek óta használják világszerte, ám előállításának és felhasználási lehetőségeinek jelentős korlátai voltak a magyar fejlesztés előtt.


Kibővítik a támogatási programot

A csütörtöki alapkőletételen Varga Mihály is részt vett. A pénzügyminiszter kifejtette, a MOL-csoport új üzemének megépülése hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon is jobb minőségű utak épüljenek.

A tárcavezető kitért a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programra is, ennek keretében támogatta a Mol beruházását a kormány. Hangsúlyozta, a program eredményeként már 160 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon. Hozzátette, a kormány kiterjeszti a nagy- és kiskereskedelemi ágazatokra is a programot. A támogatás elsősorban az élőmunka kiváltását, a raktárkapacitás bővítését, illetve az automatizálást célzó beruházásokra bővül ki.

ÚtépítésgumibitumenZalaegerszegüzemépítésinnováció

Hírlevél

Hirdetés