2024.07.17, Szerda
Közel ezer település mezőgazdasági útjait fejleszti egy program
Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Közel ezer település mezőgazdasági útjait fejleszti egy program

mti, magyarepitok.hu

2019.09.12. 08:32 - Hegedűs Gergely

Hajdúnánáson tíz agrárvállalkozás munkáját teszi könnyebbé a most átadott bekötő út.

Hirdetés

Hajdúnánáson átadták a település új külterületi útját. A 110 millió forintos pályázati forrásból a város határától mintegy két kilométerre lévő Katona-telep mezőgazdasági útját 1600 méter hosszan építette ki a helyi MÉN-ÉP 2003 Kft., továbbá vásároltak két útkarbantartó gépet is.


Negyven milliárdos forrás segíti a dűlőutak fejlesztését

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere (Fidesz-KDNP) az átadón közölte, a város 24 ezer hektáros külterületén több száz dűlőút van. "Ezek közül elsőként azért a Katona-telepen végezték el a beruházást, mert ott az út egyszerre tíz mezőgazdasági vállalkozás munkáját is könnyebbé teszi" - fűzte hozzá a városvezető.  

Az eseményen az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára is jelen volt. Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a vidékfejlesztési program (VP) keretéből több mint 40 milliárd forint fordítható külterületi, mezőgazdasági utak fejlesztésére. Az összegből csaknem 900 településen dűlőutak felújítása, új mezőgazdasági utak építése valósul meg. A beruházások a hátrányos helyzetű, külterületen élők életét és az ott dolgozó vállalkozások munkáját is könnyebbé teszik.


Közel ötmilliárd hektárnyi szántóföldje van hazánknak

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság jelenlegi javaslata szerint a következő uniós pénzügyi ciklusban kevesebb pénz jutna a vidékfejlesztésre. Hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió költségvetésének tárgyalása során ez a helyzet változik, és legalább ugyanannyi uniós és hazai forrás áll majd rendelkezésre a mezőgazdaság, az élelmiszeripar fejlesztésére és a külterületen élők életkörülményeinek javítására, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban. 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke elmondta: Magyarország csaknem 5 millió hektár szántóföldje jelentős nemzeti erőforrás, amelynek minél jobb kihasználása közös érdek.

Kiemelt célnak nevezte a határ korszerű infrastruktúrájának megteremtését, amelybe a modern vízgazdálkodás, a vízhasznosítási rendszerek és a vízkormányzás kialakítása mellett a dűlőutak kiépítésének is fontos szerepet kell kapnia.

ÚtépítésHajdúnánásmezőgazdaságMÉN-ÉP 2003 Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés