2024.03.19, Kedd
Megújult a kiskörei Tisza-híd, tavasszal épül a jászberényi elkerülő
Fotók: MTI

Megújult a kiskörei Tisza-híd, tavasszal épül a jászberényi elkerülő

mti, magyarepitok.hu

2019.09.20. 10:02 - Szabó Ákos

A 130 éves vasúti és közúti átkelő az A-Híd munkájával nyerte el modern állapotát. A sajtótájékoztatón a 2024-ig tervezett útépítésekre is kitért Mosóczi László közlekeséspolitikai államtitkár.

Hirdetés

Már csak az utómunkálatokat végzik Magyarország egyetlen vegyes használatú, vasúti és közúti hídján, melynek rekonstrukcióját bruttó 1,6 milliárd forintból végezte el az A-Híd Zrt. (a projektről legutóbb májusban számoltunk be). A magyar közlekedés számára fontos kiskörei hídról jászberényi sajtótájékoztatóján beszélt dr. Mosóczi László államtitkár, aki egyben hivatalosan is bejelentette: megépül a jászsági város elkerülőjének utolsó szakasza.

 

 

Az A-Híd Kiskörében a 130 éves hídon többek között elvégezte

  • az átkelő szerkezeti elemeinek cseréjét,
  • a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítását,
  • és a sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítését és javítását is.

Jelenleg az utómunkálatok zajlanak.

 

Két év alatt épül meg a jászberényi elkerülő befejező szakasza

A jászberényi elkerülő harmadik üteme 8,5 milliárd forintból épül meg 4,5 kilométeren kétszer egy sávos útszakaszként a 31-es és a 32-es főutak között – fejtette ki a a sajtótájékoztatón Mosóczi László. Hozzátette: tavasszal várhatóan megkezdődik a munka a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában. A tervek szerint két éven belül készül el a beruházás, jelenleg a feltárási szakasz végéhez közelednek.

 

2024-ig 3200 milliárd forint el van különítve útépítésre

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány Útprogramjának egyik célja, hogy a megyei jogú városokat, megyeszékhelyeket, nagyobb ipari parkokat bekössék a gyorsforgalmi úthálózatba. Hasonlóan fontos, hogy az országhatárok irányába tartó autóutak, autópályák érjék el az országhatárokat 2023-ig – tette hozzá.

Az Útprogram 2024-ig tervezett összege jelenleg 3200 milliárd forint. Az előkészítés, tervezés alatt álló útszakaszok - amelyek kivitelezéséről még nem döntött a kormány - forrásai még nincsenek benne a programban – mutatott rá. Szavaiból kiderült: a hazai finanszírozás szerepe folyamatosan nő az uniós forrásokhoz képest és ez a tendencia a következő időszakban még tovább fog erősödni, a következő uniós programozási ciklusban még jelentősebb mértékben. Megemlítette, hogy az Útprogram mellett fokozott figyelmet szentelnek az utak felújítására is.

ÚtépítésA-Híd Zrt.KisköreJászberényhídépítéselkerülő útútépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)31-es út32-es főút

Hírlevél

Hirdetés