2024.07.23, Kedd

Hirdetés

Már ősszel elindulhatnak a földmunkák a hajdúsági MotoGP-pályán
Látványterv: BORD Építész Stúdió

Már ősszel elindulhatnak a földmunkák a hajdúsági MotoGP-pályán

mti, magyarepitok.hu

2021.03.24. 18:44 - Hegedűs Gergely

A nagyszabású hajdúnánási beruházás mellett a Hungaroring is fejlesztést kap, a két üzemeltető pedig együttműködést indít.

Hirdetés

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá szerdán a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA) és a Hungaroring Sport Zrt. A dokumentumot Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Az online sajtótájékoztatóval egybekötött aláíráson elhangzott, az együttműködés egyik célja az, hogy a Hajdúnánás mellett épülő gyorsaságimotoros versenypálya, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíjaknak is otthont adó mogyoródi létesítmény párhuzamos működése optimálisan valósuljon meg, a két helyszín egészítse ki egymást.   


Legkésőbb 2024-re vállalták az első futam lebonyolítását

Weingartner Balázs elmondta, a MotoGP-pálya tervpályázata lezárult, Bordás Péter tervei alapján kezdődik a létesítmény tervezése, ugyanakkor a pontos specifikációkat egy "továbbtervezési szerződés" alapján alakítják majd ki.   

"Szeretnénk ősszel végleges tervet mutatni a nyilvánosságnak, és elindítani az előzetes földmunkákat, hogy jövőre már a magasépítési tevékenység indulhasson a területen"

- fogalmazott a HUMDA elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: 2023-ban Magyarország már MotoGP-versenyt rendezne a pályán, ez tarthatónak tűnik, de a jogtulajdonossal kötött szerződésben az előre ki nem számítható változókat figyelembe véve, legkésőbb 2024-re vállalták az első futam lebonyolítását.

Elmondta azt is, hogy a létesítmény a Hungaroring példáját alapul véve a magyar állam tulajdona lesz, reményeik szerint pedig jelentős mértékben hozzájárul majd a kelet-magyarországi régió, és az ottani térség gazdasági fejlődéséhez. 


Tíz hónap alatt kell lebonyolítani a Hungaroring felújítását

Gyulay Zsolt kiemelte, hogy a HUMDA megjelenésével plusz forrásokhoz jut a mogyoródi pálya is. Reményei szerint az idei Forma-1-es futam ideje alatt már be tudják majd mutatni azokat az engedélyes terveket, amelyek a létesítmény hosszú évek óta ígért felújítására vonatkoznak.

Jelezte, a korszerűsítés három részből áll, a főbejárat környékéről, a boxutcában található, úgynevezett paddock épületről, valamint a fedett lelátórendszerről van szó.   

"Bízunk abban, hogy 2022-ben, a futam után elindulhat a bontás, az időterv viszont szoros lesz, hiszen 10 hónap áll majd rendelkezésre a bontásra és az építésre" - nyilatkozta Gyulay Zsolt. 


A két versenpálya hatékony üzemeltetése a cél

A HUMDA-val kötött együttműködési megállapodásról Gyulay azt mondta, közösen különböző projekteken dolgoznak, a tervek jók, ugyanakkor most a Hungaroring számára az augusztus 1-jén sorra kerülő Magyar Nagydíj megrendezése jelenti a prioritást.   

"Nagyon érdekes kérdés, hogy a két versenypályát hogyan lehet majd együtt hatékonyan üzemeltetni, de a jó munkakapcsolat és a most aláírt megállapodás megkötése biztosítja, hogy ez a közös célunk" - tette hozzá.

ÚtépítésHajdúnánásMotoGP-pályaHumda Zrt.Hungaroring

Hírlevél

Hirdetés