2024.03.19, Kedd
Új autópálya-kapcsolatok épülnek az M3-ason a hajdúnánási MotoGP-pályához
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új autópálya-kapcsolatok épülnek az M3-ason a hajdúnánási MotoGP-pályához

magyarepitok.hu

2021.03.03. 15:15 - Hegedűs Gergely

A beruházásban két új különszintű csomópontot létesítenek; Görbeháza elkerülő utat kap.

Hirdetés

Az M3-as autópályán "új csomóponti kapcsolatok kialakítására" tett közzé ajánlati felhívást a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A kiírás szerint a majdani nyertes a Görbeháza és Hajdúnánás, valamint a két település közelében épülő MotoGP-pálya elérhetőségét biztosító projektet készíti elő.

A feladat az engedélyezési és kiviteli terv elkészítése lesz.


Két új csomópont jön létre

Ahogy azt korábban jeleztük, a beruházás a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló-létesítmények, egy tréningközpont, egy konferenciaközpont és egy szálloda építésére is. "Mindezek megközelítése érdekében az érintett közúthálózat átfogó és komplex fejlesztése indokolt" - derül ki a NIF hirdetményéből.

Ennek keretében az M3-as autópályán új csomópontokat létesítenek, a meglévő különszintű keresztezések felhasználásával: 

  • egyrészt a 33121-es jelű, Görbeházáról a településtől délre fekvő Bagotára vezető bekötőút és az M3-as keresztezésénél;
  • másrészt a 3508-es jelű Görbeháza-Hajdúnánás összekötő út és a sztráda keresztezésénél.


Megújul a Görbeháza-Hajdúnánás összekötő út

Mindezeken túl 

  • a két új csomópont között megépül a Görbeháza elkerülését biztosító szakasz, mintegy 3 kilométeren;
  • továbbá a 3508-as összekötő út fejlesztését is végre kell hajtani az M3-as autópálya és Görbeháza között, egy 5,3 kilométeres egybefüggő szakaszon;
  • a görbeházi elkerülő és a 35-ös főút keresztezésénél, valamint a görbeházi elkerülő és a 3508-as jelű út keresztezésénél körforgalmú csomópontot alakítanak ki.

A közbeszerzés arra is kitér, hogy biztosítani kell a versenypálya elérését a rétaljai pihenőhely által, melyet kombinált csomóponttá fejlesztenek. Valamint alternatív útvonal lehetőségének biztosítása szükséges Budapest irányából a meglévő polgári csomóponton keresztül, a 35-ös másodrendű főút felhasználásával.


A pálya tervezői közbeszerzése decemberben indult

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szóban forgó fejlesztéshez kötődő MotoGP-pálya tervpályázata is elrajtolt már tavaly decemberben.

A pálya üzemeltetését egy állami tulajdonú gazdasági társaság, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. látja majd el. Ennek a cégnek a tulajdonosa a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt., amelyet a Valor Hungariae Zrt. átnevezésével hoztak létre.

ÚtépítésautópályaM3-as autópályacsomópontHajdúnánásMotoGP-pályaGörbeházaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Humda Zrt.Valor Hungariae Zrt.

Hírlevél

Hirdetés