2024.04.24, Szerda
Fordulópont a Lánchídon: immár épül az új pályaszerkezet
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Fordulópont a Lánchídon: immár épül az új pályaszerkezet

magyarepitok.hu

2021.08.18. 12:03 - Hegedűs Gergely

A 11 méter hosszú és 3,5 méter széles acél pályatáblát egy bakdaru helyezte el a híd közepére az A-Híd által kivitelezett beruházásban.

Hirdetés

Szerdán délben újabb mérföldkőhöz ért az A-Híd Zrt. kivitelezésében és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában zajló felújítás a Lánchídon: helyére került az új acélszerkezet első eleme.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


A 11 méter hosszú és 3,5 méter széles, mintegy 8 tonna tömegű acél pályatáblát egy bakdaru vitte be, és helyezte el a híd közepére, ahol korábban a híd „felszeletelésével” a bontási munkák is indultak.

A mostani fázis előzményeként július végén számoltunk be arról, hogy a Csepelen gyártott hatalmas elemek közül az első kettő megérkezett a hídhoz.

A szerdai mozzanat bizonyos értelemben fordulópontnak is tekinthető, hiszen a július első felében kezdődött - és ezután is folytatódó - bontás után most először került új elem a hídra.

Ezzel megkezdődött az ortotróp acél pályaszerkezet építése.


Illesztés, hegesztés és festés következik a beemelés után

A BKK sajtóanyaga szerint mielőtt az új acélelemet a helyére emelték volna, a bentmaradó szerkezetet felkészítették a pályatábla fogadására, felmérték az állapotát, és elvégezték rajta a javításokat.

Az új elemet a beemelése után a pontos helyére illesztik, később pedig odahegesztik. A beépítése után még két festékréteget visznek fel rá, hogy megvédjék a rozsdásodástól. Az acél pályatáblák beépítése ütemezetten követi a bontást, valamint a Lánchíd megmaradó acélszerkezeteinek javítási munkáit.


Kulcsszerepben az egyedileg gyártott bakdaruk

A közlemény emlékeztet, a Lánchíd 94 darab ortotróp pályatábláját Csepelen gyártják, és még üzemi körülmények között ellátják alapozó festékréteggel, majd közúton, különleges útvonalengedéllyel szállítják a helyszínre. Az acél pályatáblákat a Lánchídon már a különleges sínrendszeren közlekedő bakdarukkal mozgatják, amelyeket szintén kifejezetten az átkelőre terveztek, és egyedileg gyártottak a felújításhoz.

A medernyílásban befejeződött az elöregedett vasbeton pályalemez bontása, a feltáruló szerkezeteket folyamatosan vizsgálják és javítják.

A következő hetekben a már kiemelt vasbeton szeletek alatti elemeken dolgoznak a szakemberek, és fokozatosan kerülnek a helyükre az új acél pályatáblák.


Szeptemberben indulhat a korlát és a járdák bontása

Közben folyamatosan halad a láncok rozsdásodás elleni védelme, és elkezdődött a festésük is. Ha a két pilon közötti részen befejezik a korrózióvédelmi munkát, és a láncok állványzatát lebontják, láthatóvá válnak majd a híd első, teljesen felújított szerkezetei. Ezután – még szeptemberben – indulhat a medernyílásban a korlát, valamint a járdák bontása is.

A Lánchíd 2023-ra újul meg teljesen. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők.

Galéria

ÚtépítéshídépítésLánchídA-Híd Zrt.BKK

Hírlevél

Hirdetés