2024.03.19, Kedd
Megérkeztek a Lánchíd hatalmas acéltáblái az építkezésre - fotókkal
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Megérkeztek a Lánchíd hatalmas acéltáblái az építkezésre - fotókkal

magyarepitok.hu

2021.07.28. 15:28 - Hegedűs Gergely

A nyolctonnás elemeket a híd közepébe építik be, ahol a bontási munkák már korábban elindultak az A-Híd által kivitelezett projektben.

Hirdetés

Kiszállították az új acélszerkezet első két tábláját az A-Híd Zrt. kivitelezésével zajló Lánchíd-felújításhoz – derült ki a beruházó BKK közleményéből. Az eseményen a fotósunk is ott volt.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Az új acél pályatáblákat Csepelen gyártották – a gyártásról részletes fotógalériát közöltünk nemrég ebben a cikkben - , és szerda hajnalban közúton, különleges útvonalengedéllyel érkeztek meg a Lánchídhoz.

A helyszínre szállított elemeket üzemi körülmények között már ellátták az alapozó festékréteggel, a beépítésük után pedig még két réteget visznek fel rájuk.


Különleges sínrendszeren közlekedő bakdaruk mozgatják az elemeket

Az acélszerkezet első két kiszállított táblája egyenként csaknem 11 méter hosszú és 3,5 méter széles. A mintegy 8 tonna tömegű elemeket a híd közepébe építik be, arra a részre, ahonnan a híd „felszeletelésével” a bontási munkák is indultak.

Az első acél pályatáblák várhatóan már augusztusban a helyükre kerülnek. Az elemeket az építkezést kiszolgáló, különleges sínrendszeren közlekedő bakdaruk mozgatják majd a hídon, amelyeket kifejezetten a Lánchíd adottságaihoz illeszkedően terveztek, és egyedileg gyártottak a felújításhoz.


Miért váltja ortotróp acélszerkezet a régi pályát?

Az elöregedett vasbetonpályát váltó, trapézbordákkal merevített – úgynevezett ortotróp – acélszerkezet jelentősen könnyebb az elődjénél, ezért jobban kombinálható a régi hídszerkezettel.

A híd felújításához csaknem száz acél pályatáblára van szükség. Ezek beépítése ütemezetten követi a bontást és a Lánchíd megmaradó acélszerkezeteinek javítási, illetve korrózióvédelmi munkáit.

A Lánchíd felújítását a Duna fém- és lőszermentesítésével kezdte meg májusban a kivitelező A-Híd Zrt. Ezt követően a pesti oldalon felállították a toronydarut, átépítették a Clark Ádám teret, közben elkészült az átkelő függesztett állványzata. Június 16-án teljesen lezárták a hidat a forgalom elől. Másfél héttel később a fém- és lőszermentesítés lezárásaként egy török kori ágyúgolyót emeltek ki a víz alól, július elejére pedig a budai oldalon is összeszerelték a toronydarut. A híd pályaszerkezetének bontása július közepén kezdődött.

A Lánchíd felújítása 2023-ra készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők.

Galéria

AktuálisLánchídA-Híd Zrt.hídépítésBKK

Hírlevél

Hirdetés