2024.04.19, Péntek
Egy átfogó infrastrukturális fejlesztés részeként újult meg ez a budapesti utca
Fotók (2021.11.29.): Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Egy átfogó infrastrukturális fejlesztés részeként újult meg ez a budapesti utca

magyarepitok.hu

2021.12.15. 07:30 - Gyöngyösi Klaudia

Az Ady Endre utca kivitelezési munkáit a Penta Általános Építőipari Kft. végezte a Mobilterv 2000 Kft. és a Regia Plan Mérnökiroda Kft. tervei alapján.

Hirdetés

Lezajlott a műszaki átadása a XVII. kerületi Ady Endre utcának – informálta lapunkat a kivitelező. Budapest egyik legnagyobb kerületében az idei évben is jelentős infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. Ilyen közcélú fejlesztés az Ady Endre utca útfelújítása is,

melynek kivitelezési munkáit a Penta Általános Építőipari Kft. végezte.

A kerületben a 2000-es évek elején épült meg az átfogó szennyvíz csatornahálózat. Abban az időben a legtöbb lakóutcában szórt burkolatú útburkolatot alakítottak ki bitumenes lezárással, az utcák csapadékvíz elvezetésére azonban nem fordítottak kellő gondot.

Fotók (2021.11.29.): Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Ezen burkolatok jelentős része mára már tönkrement, elöregedett. Még ma is sok utcában hiányzik a szilárd burkolat és a vízelvezetéssel is gondok vannak. A kerület vezetése ezen okok miatt kezdett átfogó útépítésekbe az elmúlt pár esztendőben. Ennek az erőfeszítésnek az egyik állomása az Ady Endre utca felújítása és a keletkező csapadékvíz kezelése, elvezetése.

A kivitelezési munkák 2021. júliusában kezdődtek meg a Mobilterv 2000 Kft. és a Regia Plan Mérnökiroda Kft. tervei alapján. A projekt során megvalósult a csapadékvíz elvezetés kiépítése, új útpálya és járda szerkezetek kialakítása, valamint a tavasz beköszöntével facsemeték ültetése is a tervek között szerepel.

 

A projekt részként a gyalogos közlekedésről sem feledkeztek meg

Az utca szabályozási szélessége meglehetősen kicsi, ennek ellenére elvárás volt a kétirányú közlekedés. Az útpálya szélességét úgy határozták meg, hogy a vízelvezetésként szolgáló előre gyártott, elemes árokrendszer lefedését követően, - megfelelő teherbírású lefedettség esetén - kialakítható legyen a biztonságos kétirányú közlekedés.

A lakóutcai elvárásoknak megfelelően sebességcsökkentő küszöböket is kiépítettek vörös színű térkő burkolattal, mintegy 200 m2 nagyságú területen. Az Ady Endre utca közel 500 m hosszúságban újult meg a Lőrinci út és a Baross utca között, így mintegy 2500 m2 felületű, 2 rétegű aszfalt burkolat szolgálja mostantól az ott lakók kényelmét.

A vízelvezető-rendszer a már említett előregyártott elemes rendszerrel körülbelül 500 m hosszúságban valósult meg, egy végaknával a meglévő csapadékvíz hálózatra kötve.

A kivitelezés során tekintettel a biztonságos gyalogos közlekedésre, közel 700 m2 hengerelt aszfalt burkolatú járda készült el.

A műszaki átadás lezárására 2021. december 3-án került sor.

Galéria

ÚtépítésPenta Általános Építőipari Kft.útépítésjárdafelújításBudapestXVII. kerületinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés