2024.04.25, Csütörtök
Új Tisza-híd és 50 kilométernyi kétsávos út épülhet Szabolcsban
Illusztráció: magyarepitok.hu

Új Tisza-híd és 50 kilométernyi kétsávos út épülhet Szabolcsban

magyarepitok.hu, TED

2022.03.09. 07:30 - Bíró Beáta

Már készítik elő a 39-es új szakaszát, amely Encset és Tiszanagyfalut köti majd össze.

Hirdetés

Mintegy 50 kilométeren épülne meg a 39-es út folytatása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Encs és Tiszanagyfalu között. A beruházás előkészítésére vonatkozó felhívást az európai közbeszerzési értesítőben hirdette meg a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A kiírás szerint 40 kilométeren új nyomvonalon épülne 2x1 sávos út, 10 kilométeren pedig az eddigit újítanák fel. Tokaj és Tiszanagyfalu között egy 190 méter hosszú új Tisza-híd létesülne, valamint 4,3 kilométer hosszú kerékpárút is megvalósul. 

A pályázók feladata a 2014-ben elkészített megvalósíthatósági tanulmány alapján tanulmányterv, környezeti hatástanulmány és Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, valamint a szükséges környezetvédelmi engedély megszerzése.

A tervezett nyomvonalon a kétsávos úton, hídon és kerékpárúton kívül szerepel

  • 23 darab szintbeni csomópont kialakítása,
  • 20 darab híd és felüljáró,
  • 2,1 kilométer zaj-, illetve madárvédő fal megépítse, valamint
  • közműkiváltások.

 

A főút mentesítené a forgalomtól a Tokaji-borvidéket  

A 39-es főút Tiszanagyfaluig való meghosszabbításának célja elsősorban, hogy a világörökség részét képező Tokaji-borvidék és a hozzá tartozó települések megszabaduljanak az átmenő teherforgalomtól, másodsorban pedig a nemzetközi személyforgalom és árufuvarozás színvonalasabb kiszolgálása.

A tervezési folyamat során figyelembe kell venni, hogy a terület nemcsak a világörökség része, hanem régészetileg kiemelt, természetvédelmi és Natura 2000 minősítésű térség is. Vízgazdálkodási és árvízvédelmi szempontból pedig fontos az árvízi biztonság megőrzése, az ivóvízbázisok fokozott védelme, a gibárti ipari műemlék vízierőmű megőrzése.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)útépítésTokajvilágörökségek

Hírlevél

Hirdetés