2024.04.16, Kedd
Véget ért a Debrecent a romániai határral összekötő 48-as főút fejlesztése
Főkép: korábban készült fotó a projektről Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Véget ért a Debrecent a romániai határral összekötő 48-as főút fejlesztése

magyarepitok.hu

2022.03.30. 15:22 - Kalácska-Nagy Nóra

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 24,9 kilométert érintő beruházásában a kivitelező Ke-Víz 21 Zrt. és Zemplénkő Kft. a következő mintegy 2 hónapos időszakban - a projekt zárásáig - még kisebb részfeladatokon dolgozik.

Hirdetés

Befejeződött a 48. sz. főút Debrecen-Nyírábrány közötti szakaszának 11,5 tonnás burkolat-megerősítése és szélesítése a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában. A meglévő 2x1 sávos útszakaszon, 24,9 km hosszon a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. dolgozott nettó 12,5 milliárd forintos értékben.

Ezzel a 48. sz főút főpályája teljes szélességében használható és a forgalomkorlátozások jelentős része is megszűnik. A kivitelezők a következő mintegy 2 hónapos időszakban - a projekt zárásáig - még kisebb részfeladatokon dolgoznak.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A projekt záró rendezvényére március 30-án került sor, amelyen részt vett

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
  • Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője,
  • Dr. Pósán László, Hajdú-Bihar megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője,
  • Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere,
  • Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere,
  • Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere és
  • Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A főút teljes körű felújítását és bővítését a Románia közelsége miatti jelentős határátkelő forgalom teszi szükségessé, valamint a környékbeli kisebb településeken élők, Debrecenbe történő napi ingázásának megnövekedett aránya.

Ezzel biztonságosabbá és gyorsabbá válik Debrecen keleti részének közúti megközelítése, jelentős gazdasági és infrastrukturális értéket teremtve ezzel a térség életében.

A biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épültek. A párhuzamos szervizutaknak köszönhetően pedig az eredetileg több mint 100 útcsatlakozásból 24 megszüntetésre kerül, ami szintén nagy mértékben segíti a balesetveszélyes helyzetek elkerülését.

A projekt életében mérföldkő volt, amikor 2020-ban a NIF Zrt. kiegészítő feladatként kapta, hogy a debreceni önkormányzat kérésének megfelelően a 48. számú főút Panoráma úti csomópontját, az építési engedélyben szereplő osztályozós csomópont helyett körforgalommá kell átépíteni. Minderre a kerékpárosok balesetmentes közeledése érdekében volt szükség. Az új feladat miatt a projekt befejezési határideje 2022. május 31-re tolódott.

A mai napra elkészült a 48. sz. főút érintett szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése és szélesítése, aminek köszönhetően

a forgalomkorlátozások az eddigi 24,9 km hosszból mintegy 17 km hosszban megszűnnek.

Az előttünk álló mintegy 2 hónapos időszakban még dolgozni fog a kivitelező. Többek között a közműkiváltási, valamint a szalagkorlátok, az útcsatlakozások és a párhuzamos szervizutak építési feladatainak még el nem készült munkálatai kerülnek befejezésre.

A kivitelezés során mintegy 32 000 m3 aszfaltot, valamint közel 50 000 m3 ckt betont építettek be, továbbá

a főút mellett több mint 7,3 km burkolt szervizút épül, ami a helyi autósok biztonságos közlekedésén túl elősegíti a kerékpáros közlekedést, illetve előkészíti a Panoráma úti körforgalom és a Vámospércs közötti távlati kerékpárúthoz való csatlakozást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta: “Magyarországon az elmúlt tizenkét évben az európai összevetésben is párját ritkító politikai stabilitás garantálta azt, hogy amit megígértünk, azt teljesíteni tudtuk, érdemes volt velünk megállapodni, mert a megállapodásokat azok betartása követte. Ilyen világos célkitűzés volt, hogy a polgárok, akármilyen kis településen is élnek, a lakóhelyüktől legfeljebb fél óra alatt elérhessék a gyorsforgalmi úthálózat valamelyik pontját, illetve hogy utóbbinak minden eleme elérje az országhatárt – mutatott rá. 2010 óta harminc új határkeresztező útkapcsolatot adtak át, így ezek száma 83-ról 113-ra nőtt ebben az időszakban. A román határszakaszon két új gyorsforgalmi kapcsolat jött létre, illetve tíz, hétvégi nyitvatartással működő határátkelő nyílt meg. Ennek része a Debrecen és Nyírábrány közötti, 26,5 kilométer hosszú szakasz, amely most 18,5 milliárd forint európai uniós forrásból újult meg, és amivel az út biztonságosabb, nagyobb (11,5 tonnás) teherbírású lett.”

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Ke-Víz 21 Zrt.Zemplénkő Kft.48-as útútépítés

Hírlevél

Hirdetés