2024.04.16, Kedd
Kivitelezőt választottak két észak-magyarországi útfejlesztéshez az Ózdra vezető úton: itt vannak a részletek

Kivitelezőt választottak két észak-magyarországi útfejlesztéshez az Ózdra vezető úton: itt vannak a részletek

magyarepitok.hu

2022.04.13. 08:56 - Szabó Ákos

A 23-as és 25-ös főutak által alkotott útvonalon Bátonyterenyénél elkerülő és bekötő úton dolgozik majd a Colas és a HE-DO, az Ózd-közeli Borsodnádasdnál pedig szintén a HE-DO építkezik majd, itt a SWIETELSKY-vel együtt.

Hirdetés

Már korábban beszámoltunk arról, hogy fontos fejlesztéseket terveznek a 23-as és 25-ös főutakon: a 21-es főút és Ózd közötti szakasz rekonstrukciója jóval több mint félszáz kilométernyi utat érint majd a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.

Mindebből most két alprojekt kivitelezőit hirdették ki az uniós közbeszerzési értesítőben. Ezekből az első a Nógrád megyei Bátonyterenyét és övezetét érinti (erről március végén már tartottak külön sajtótájékoztatót) és a Colas Út Zrt. és a HE-DO Építő Zrt. társulása fővállalkozásával valósul meg (a HE-DO Zrt. alvállalkozójaként a majdnem azonos nevű HE-DO Kft. is részt vesz a projektben).

 

A teljes beruházási szakasz, melynek az elején és a végén található alprojektekre hirdettek kivitelezőt

Itt mintegy nettó 14,2 milliárd forint értékben három részben dolgozik a konzorcium:

  • A munka első részét képezi a főút városon átvezető 2,26 km hosszú átkelési szakaszának felújítása. Az érintett szakasz három szintbeni csomópont, két műtárgy, 19 m támfal és 347 m hosszú kerékpárút építését is tartalmazza.
  • A beruházás második eleme a 2,3 km hosszú Bátonyterenyét elkerülő új 2x1 sávos út út megépítése.
  • A beruházás harmadik eleme Bátonyterenye észak-déli irányú összekötő útjának megépítéseEz az összesen 2,19 km-es szakasz kétsávos összekötő útként épül meg, és keresztezi az új elkerülőt.

 

Heves és Borsod határán ezek a munkák indulhatnak el: kapaszkodósávot kap a szerpentinút

A közbeszerzési kiírás második része a 25-ös főút Szentdomonkos és Borsodnádasd közötti szakasz fejlesztését foglalja magában: itt a HE-DO Építő Zrt. a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel közösen alkotja a generálkivitelezői konzorciumot (a HE-DO Zrt. a HE-DO Kft.-t alvállalkozóként itt is bevonja a kivitelezesébe). Az Ózd közelében, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket is érintő munka értéke mintegy nettó 29,21 milliárd forint.

Ennek során többek között a 25-ös főút 47+372 és 54+184 kilométerszelvények közti egybefüggő, 6,81 kilométer hosszú szakaszát építik át kapaszkodósáv bővítésével, új támfalak és gabion támfalak építésével.

A tervezett 2x1 sávos út burkolatának szélessége 6,5 m lesz, 3,25 m kapaszkodósáv szélesítéssel, 2 m padkaszélességgel, összesen 13,75 m koronaszélességgel. 7 közlekedési csomópont és egy híd munkálatait is elvégzik majd többek között.

ÚtépítésColasHE-DOSwietelsky Magyarország Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Ózd23-as út25-ös útBátonyterenyeBorsodnádasdSzentdomonkos

Hírlevél

Hirdetés