2024.04.18, Csütörtök
Ismét egy fontos nyugati város kapcsolódhat be a gyorsforgalmi úthálózatba
Illusztrációs fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Ismét egy fontos nyugati város kapcsolódhat be a gyorsforgalmi úthálózatba

magyarepitok.hu, TED, NIF

2022.04.20. 18:30 - Füzi Nikolett

A NIF beruházásában az új útszakasz Szombathely északkeleti elkerülőjétől indul és Kőszegig, illetve az osztrák határig halad majd.

Hirdetés

Új országos közúti kapcsolat létesül a Vas megyei M87-es gyorsforgalmi út Szombathely és Kőszeg, illetve az osztrák határ közötti szakaszán. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában a két város között – a kőszegi elkerülő szakasszal együtt – egy összesen 18,09 kilométer hosszú útkapcsolat épül ki – derült ki az uniós közbeszerzési adatokból, amelyben várják az ajánlattételeket a projekt kiviteli tervezési feladatainak elvégzéséhez.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a projekt engedélyes terveinek elkészítését a TURA-Terv Mérnökiroda Kft. és a Pannonway Építő Kft. végezte el. A fejlesztés következő lépéseként most a nyertes ajánlattevő feladata a Szombathely - Kőszeg, valamint a Kőszeg - magyar-osztrák országhatár közötti új országos közúti kapcsolat teljes körű kiviteli terveinek elkészítése. A pályázatok benyújtására május 19-ig áll rendelkezésre az idő.
 

A projekt a nemzetközi elérhetőséghez is hozzájárul

A tervek szerint az új nyomvonal két részletre osztható fel:

  • Szombathely és Kőszeg között egy egybefüggő, fizikai elválasztással is ellátott, 2x2 sávos, 13,58 kilométer hosszú útszakaszra,
  • valamint egy Kőszeget keletről elkerülő és a magyar – osztrák országhatárig tartó, mintegy 4,51 kilométeres, 2x1 sávos egybefüggő szakaszra.

A projekt célja a települések elkerülése mellett azok gyorsforgalmi úthálózatba való csatlakoztatása, a települési, térségi elérhetőség javítása, valamint kapcsolódva az osztrák oldalon épülő B61 jelű úthoz, a nemzetközi elérhetőség javítása is.

 

Térkép: NIF

 

Számos új csomópont is létesül

A NIF tájékoztatásából az is kiderül, hogy a nyomvonalon a települések megközelítése érdekében több csomópont kialakítása is szükséges. Mint ismertetik, Lukácsházánál egy különszintű, illetve a nyomvonal további részein még 7 másik azonos szintű csomópontot létesítenek. Hozzáteszik, a nyomvonalon 6 darab különszintű átvezetés (vagyis híd, vagy aluljáró) kialakítása is szükséges.

Mindemellett a projekt magában foglalja a 8641. jelzésű önkormányzati, és a 8627. jelzésű önkormányzati utak meglévő 87. számú főútig történő felújítását is. A nyomvonal által kettévágott területek kiszolgálására párhuzamos földutak, 5 darab vadátjáró és egy pár egyszerű pihenőhely kialakítása is tervek részét képezi.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Pannonway Építő Kft.Tura-Terv Kft.KőszegSzombathelyútépítésM87-es

Hírlevél

Hirdetés