2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Az új körforgalmú csomóponttal biztonságosabbá vált Makó eddigi balesetveszélyes kereszteződése
Fotók: NIF Zrt.

Az új körforgalmú csomóponttal biztonságosabbá vált Makó eddigi balesetveszélyes kereszteződése

NIF Zrt.

2022.05.26. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A DÉLÚT Kft. kivitelezésében megvalósult beruházás elsődleges célja a balesetek számának csökkentése és a hatékonyabb közlekedés biztosítása volt.

Hirdetés

Befejeződött a 430. számú főút és 4432. jelű úti csomópont körforgalommá történő átépítése – tájékoztatott a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A fejlesztés hatására biztonságosabbá vált a közlekedés az arra járók számára. A helyszínen tartott záró sajtótájékoztatón felszólalt Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere, valamint Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője.

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósult meg nettó 289.912.170 forint értékben.

Fotók: NIF Zrt.

A nagy forgalom precíz, pontos tervezést és kivitelezést igényelt

A munkálatok elvégzésének ideje alatt a forgalom nem állt meg, a kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett, végig az ütemtervnek megfelelően haladt. Mivel a csomópont építési munkáit érintette a 430. számú főútról érkező nagy forgalom, így precíz, pontos tervezést és kivitelezést igényelt, hogy a fejlesztés megvalósulása mellett a közlekedés zavartalanul haladjon az érintett szakaszon.

A beruházás eredményeképpen

  • egy négyágú körforgalom épült meg,
  • valamint a hozzá tartozó közvilágítás kiépítése,
  • egy közcélú elektromos hálózat kiváltása 162 méter hosszban,
  • továbbá gázvezeték védelembe helyezése 24 méter hosszban.

A munkák előrehaladásának köszönhetően a vállalkozóval 2021 júliusában megkötött szerződés teljesítési határidejénél több mint egy hónappal korábban megindulhatott a közúti forgalom az új csomópontban.

A beruházás elsődleges célja a balesetek számának csökkentése és a hatékonyabb közlekedés biztosítása volt, melyet a körforgalom nagy mértékben segíteni fog.

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: „2019-ben született kormányhatározat arról, hogy ez a beruházás bekerüljön a kiemelt közlekedésbiztonsági beruházások közé. Az építkezés 2021 októberében kezdődött el. Korábban, a fejlesztés előtt 500 baleset történt az érintett területen, melyből sajnos kettő halálos kimenetelű lett. A körforgalom által a közlekedés hatékonyabb és biztonságosabb lesz a helybéliek számára.”

Povázsai Pál a NIF Zrt. projektiroda-vezetője kiemelte: „A kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett folyt és egy kerülő út segítségével biztonságos maradt a közlekedés az építkezés ideje alatt is. Szeretném megköszönni a beruházásban részt vett kollégák munkáját, az érintett kezelőknek, hatóságoknak, tervezőknek, mérnököknek és a kivitelezőnek, hogy munkájukkal hozzájárultak a fejlesztés megvalósulásához és május 13-án le tudtuk zárni a beruházást.”

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Makókörforgalom

Hírlevél

Hirdetés