2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Útfejlesztésekkel javítja a zalai tesztpálya elérhetőségét a Colas

Útfejlesztésekkel javítja a zalai tesztpálya elérhetőségét a Colas

mti

2022.06.24. 14:53 - Hegedűs Gergely

A Kispálira vezető út felújítása már elkészült, és már zajlik a 76-os főúti csatlakozásnál egy kerékpárúttal is kiegészített körforgalom kiépítése.   

Hirdetés

Több mint 600 millió forintos beruházással újítottak fel egy bekötőutat és épül körforgalom Zalaegerszegen a 76-os főúton, ami az északi ipari park és a ZalaZone Járműipari Tesztpálya megközelítését javítja. Ahogy azt korábban jeleztük, a zalai megyeszékhely és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös beruházását a Colas Út Építőipari Zrt. kivitelezi.


Nem csupán a tesztpálya elérhetősége javul

Balaicz Zoltán polgármester a helyszínen június 23-án tartott sajtótájékoztatón elmondta: a most zárult európai uniós fejlesztési ciklus beruházásainak összeállításakor kiemelten kezelték a város északi iparterületének megközelíthetőségét javító fejlesztéseket.

Ennek részeként 2020-ban már elkészült a Kispálira vezető út felújítása 227 millió forintért, és már zajlik az út folytatásaként a 76-os főúti csatlakozásnál egy egy kilométeres kerékpárúttal is kiegészített körforgalom kiépítése. 

A polgármester hozzátette: a várhatóan év végére befejeződő munkálatok nemcsak a jelentős mértékben fejlődő ipari park és a járműipari tesztpálya megközelíthetőségét javítják, de biztonságosabbá teszik a ságodi településrész lakói számára is a közlekedést.   


Az új bicikliút közvilágítással épül ki

A korábbi közbeszerzési adatok szerint a kivitelező feladata egy meglévő járműosztályozós csomópont átépítése körforgalommá a 76-os főút 57+785 kilométerszelvényében. Ehhez kapcsolódóan keleti, déli és nyugati rávezető ági útszakaszt alakít ki csapadékvíz-elvezetéssel és közvilágítással - összesen 688 méter hosszban.

A Colas Út emellett 974 méter kerékpárutat is kiépít a Zalaegerszegről Kispálira vezető összekötő út mellett, a Ságodi út végpontjától, a feltáró út csatlakozásig, az új bicikliút közvilágítással jön létre.


A nagysebességű ovális tesztpálya építése már 50 százalékos

A most lezajlott sajtótájékoztatón Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, egyben a zalai a tesztpálya fejlesztési biztosa is felszólalt. Szavai szerint a ZalaZone a közelmúltbeli átadása óta is folyamatosan foglalt, világcégek bérlik a tesztfolyamataikhoz. Közben pedig mintegy 20 milliárd forintos költséggel folyik az utolsó elem, a nagysebességű tesztekre alkalmas ovális pálya építése, amely már 50 százalékos készültségen áll.   

A terület közvetlen szomszédságában június végén lesz a műszaki átadása a Rheinmetall 25 ezer négyzetméteres harcjárműgyárának, az osztrák AVL most épült autóipari fejlesztóközpontjába pedig már megkezdődött a beköltözés - sorolta a képviselő.

ÚtépítéskerékpárútColasZalaegerszegKispáli76-os útMagyar Közút Nonprofit Zrt.útfelújításkörforgalom

Hírlevél

Hirdetés