2024.03.19, Kedd
Már festik a csepeli műhelyben a Lánchíd korlátjait
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Már festik a csepeli műhelyben a Lánchíd korlátjait

magyarepitok.hu

2023.01.30. 15:32 - Szabó Ákos

Továbbra az eredeti tervek szerint halad a Lánchíd felújításával az A-Híd: a szakemberek már festik az átkelő járdáira a következő hónapokban visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolunk a Lánchíd folyamatosan zajló fejlesztéséről, melyet az A-Híd Zrt. kivitelez a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában. Legutóbb az útpálya megnyitása kapcsán tartott rendezvényről készült beszámolónkból, és az azt megelőző napon készült állapotot megörökítő videónkból tájékozódhattak, még 2022-ben az érdeklődök.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Most télen elsősorban a műhelymunkákkal halad a Lánchíd felújítása:

a 704 folyóméternyi korlátszerkezet jelentős részét a rozsda okozta károsodások miatt újragyártották. A szakemberek ezeket kisebb – három andráskeresztet tartalmazó – darabokban szerelik fel a járdákra, hogy a korlátrendszer követhesse a híd mozgását.

A korlátoszlopokra kerülő öntvényeket és acélelemeket előbb megtisztítják, majd háromrétegű bevonatrendszerrel látják el, így biztosítva azok rozsdásodás elleni védelmét.

 

 

A csepeli festőcsarnokban lévő korlátelemek már az alapozó és a közbenső festékréteget is megkapták. A Lánchíd kékesszürke színéhez illő fedőréteg felvitele előtt a szakemberek tömítik a fém alkatrészek közötti csatlakozásokat, hogy ne juthasson nedvesség a szerkezetbe. A járdakorlátokat folyamatosan gyártják, illetve festik, és a tervek szerint február közepén kezdik felszerelni.

 

 

Az eredeti díszes mellvédek is megújulnak

A Lánchíd díszes mellvédeit eközben már előkészítették a festésre: 20 régi mellvédet megjelöltek, hogy az eredeti helyükre kerüljenek vissza. Ezeket gondosan restaurálják, majd a javításuk után lecsiszolják a felületüket.

A felújítás során 8 darab íves mellvédöntvényt a Lánchíd 1914–1915-ös megjelenéséhez illeszkedően – archív fotók alapján rekonstruálva – újonnan gyártottak.

 

 

Hamarosan az öntöttvas konzolok is a helyükre kerülnek a budai pilonon, ezek alapszerkezete és díszei már lefestve várják, hogy összeszereljék és – a vízállástól függően – február végén egy úszóműről a helyükre emeljék őket. A pesti konzolokat már tavaly visszaépítették a pilonra.

 

 

Így halad és ér majd véget a Lánchíd projektje

A Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint, költségkereten belül halad. Mint a cikk elején is írtuk, a megújult útpálya tavaly decemberben – 18 hónappal a teljes lezárás után – megnyílt: a BKK járataival, a taxival, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt.

 

 

A felújítás – a közlekedés biztosításával – az eredeti tervek szerint zajlik, ezért a teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület. Télen főleg a műhelymunkákra összpontosítva halad a korszerűsítés, de a munkaterületen eközben a hídfőkben és a híd alatti állványon is dolgoznak a szakemberek.

A projekt végéig többek között

• elkészítik a járdák burkolatát;

• befejezik a belső hídfőhelyiségek és aluljárók, illetve azok környezetének felújítását;

• visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket, az öntvény mellvédeket, konzolokat, járdakandelábereket;

• restaurálják a pályaszint alatti kőfelületeket;

• változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, valamint

• gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között.

Gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, előreláthatólag 2023 őszén lehet átkelni a hídon, addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – lehet átkelni díjmentesen a hídon.

 

 

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídBKKhídfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés