2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Újonnan épült kerékpárút köti össze a Zagyva menti településeket
Fotók: Penta Kft.

Újonnan épült kerékpárút köti össze a Zagyva menti településeket

magyarepitok.hu

2023.08.14. 07:30 - Kolinek Nóra

Bátonyterenye és Pásztó között a Penta dolgozott az útvonal kiépítésén.

Hirdetés

A Zagyva menti települések közúti összeköttetését a 21-es számú főút biztosítja. Az út a lakott területeket nagyrészt elkerüli, így a kerékpáros közlekedés lehetősége is igen korlátozott volt, részben csak földutakon megoldott. Felmerült az igény egy a településeket összekötő kerékpáros közlekedésre alkalmas útvonal kialakítására, melyen keresztül az ipari parkok is elérhetők.

A kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. végezte el. A kerékpárút teljes hossza 13.906 méter, melyből az újonnan épített szakaszok 9.552 méter hosszúak, a fennmaradó 4354 méteren a meglévő úton burkolati jelekkel jelölték ki az útvonalat.

Az újonnan megépült kerékpárút Bátonyterenyén a Bajcsy-Zsilinszky utcából indul ki, és Pásztón a volt Palóc csárdánál csatlakozik a 2408-as jelű országos közúthoz. A nyomvonal elsősorban külterületen, a vasúttal párhuzamosan halad, új kiépített 2,24 méter burkolatszélességgel. Kis mértékben érinti Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye belterületi közúthálózatát is.

Fotók: Penta Kft.

A biztonságos átkelés érdekében kerékpáros aluljáró is épült

Külterületen a meglévő földutak felhasználásával alakították ki a kerékpárutat, belterületeken, az önkormányzati egyeztetéseknek megfelelően, kisforgalmú burkolt önkormányzati utakon kerékpáros nyom felfestésével, vagy ha ilyen nem állt rendelkezésre, akkor új kerékpárút épült. Egyes szakaszokon kiemelt szegély, valamint acél csőkorlát is épült.

Bátonyterenyén a Kossuth út – Ipari Park összekötő út és a Zagyvavölgyi kerékpárút Pásztó és Bátonyterenye közötti szakasza keresztezi egymást, ezért egy kerékpáros aluljárót építettek ki.

A fejlesztésnek köszönhetően az érintett településekről kerékpárral biztonságosan megközelíthetővé válik két jelentős térségi munkahely, emellett Bátonyterenye és Pásztó járási székhelyek, így a járási hivatalok, közintézmények és a turisztikai attrakciók is könnyebben elérhetőek lesznek a környező településekről kerékpárral.

ÚtépítésPenta Általános Építőipari Kft.PásztóBátonyterenyekerékpárútkerékpáros fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés