2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Négysávos útszakaszt adtak át a debreceni agglomerációban
Főkép: MTI/Czeglédi Zsolt; további fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Négysávos útszakaszt adtak át a debreceni agglomerációban

magyarepitok.hu, mti

2024.04.18. 11:21 - Szabó Ákos

A KE-VÍZ 21 a BMW-gyár és a környező fejlesztések miatt kiemelten fontos 2x2 sávos utat épített.

Hirdetés

Elkészült a 33-as számú főút fejlesztésének legújabb üteme: a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításával összefüggő közúti beruházásokhoz kapcsolódóan ezúttal a 3316-os jelű összekötő út és az ipari fejlesztési terület között végezték el a 33-as főút 2x2 sávra bővítését 2010 méter hosszan. Emellett egy új körforgalmi csomópontot is kialakítottak, valamint fejlesztették a balmazújvárosi leágazást is. A munkálatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) megbízásából a nyíregyházi KE-VÍZ 21 zRt. kivitelezte, minderről először 2023 tavaszán írtunk.

 

Novemberben a pirossal, most a zölddel jelölt szakaszt adták át.

A projektben Debrecen egyik legforgalmasabb kivezető közlekedési folyosóját fejlesztették. Szintén ugyanezen a helyszínen, a 33-as út kapcsolódó szakaszán 2023 novemberében adtak át egy, a STRABAG-csoport kivitelezésében megvalósult 2,2 kilométeres 2x2 sávos szakaszt.

 

 

A most elkészült út április 18-i átadó eseményén részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára; Papp László, Debrecen polgármestere; Hans-Peter Kemser, a debreceni BMW-gyár elnök-vezérigazgatója; illetve Hajzer Gábor, a KE VÍZ vállalkozási igazgatója; valamint Katona Erzsébet önkormányzati képviselő is.

Pántya József felszólalásában kiemelte:

33,5 ezer köbméter földet mozgattak meg, 6400 köbméter beton és 7200 köbméter aszfalt kötőanyagú pályaszerkezetet építettek. A fejlesztés része volt a dinamikus közvilágítás kiépítése is az energiatakarékosság jegyében.

 

További fejlesztések növelik Debrecen logisztikai kapacitását

Hozzátette: a 33. számú főút felújított szakasza jelentős közúti forgalmat bonyolít, így a kapacitásbővítés lehetővé teszi a forgalom eloszlását, biztosítja a jelenleg kialakítás alatt lévő, a BMW autógyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet gyors, biztonságos megközelítését.

 

 

A gazdasági övezet elérhetőségét segíthetik majd a 33. számú főút tervezett további fejlesztései is - mondta a helyettes államtitkár, kiemelve ezek közül a Csigekert utca - Szabó Lőrinc utca - Füredi út - Balmazújvárosi út forgalmas kereszteződésének átépítését.

Szintén a 33. számú főút forgalmát elősegítő tervezett fejlesztés a 33. és a 35. számú főút kereszteződésének (Füredi út - Böszörményi út csomópont) fejlesztését célzó tanulmányterv készítése is - tette hozzá.

 

 

Vasút és út is épül még

Pántya József azt mondta, a kormány döntéseinek köszönhetően több további városi közlekedési fejlesztés megvalósítása is várható: ilyen például a 4. számú főút négynyomsávúsításának tervezése Hajdúszoboszló és Nyíregyháza között, a 481., a 471. és a 47. számú főutak városi szakaszainak továbbfejlesztése, illetve a keleti elkerülő út is, amelynek tervezése 2023. novemberében kezdődött.

 

 

A vasútfejlesztés terén többek között a Debrecen-Füzesabony vasútvonal korszerűsítése, Balmazújvárosig villamosítása, illetve a debreceni nagyállomás területén lévő indító-fogadó vágánycsoport fejlesztése várható - közölte a helyettes államtitkár.

 

Hajzer Gábor, a KE VÍZ vállalkozási igazgatója, Katona Erzsébet önkormányzati képviselő, Papp László polgármester, Pántya József helyettes államtitkár (j-b)

Galéria

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.DebrecenBMW-gyár33-as főútStrabagútépítés

Hírlevél

Hirdetés