2024.09.15, Vasárnap
Nagyvárad és Kolozsvár között fekvő város kapott elkerülő utat
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Nagyvárad és Kolozsvár között fekvő város kapott elkerülő utat

mti

2024.09.02. 09:16 - Hegedűs Gergely

Az elmúlt években ez az ötödik elkerülő, amely megvalósult a Bihar megyei térségben.

Hirdetés

Teljes hosszában megnyitották szombaton a Kolozsvárról a román-magyar határ irányába zajló forgalmat segítő élesdi elkerülő utat – közölte Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök. A Kolozsvár és Nagyvárad közötti Élesd (Alesd) belvárosán eddig áthaladt a két város közötti és a román-magyar határ felé haladó gépkocsiforgalom, a szombaton teljes hosszában megnyitott terelőút (a térképen kékkel) ezt a problémát orvosolta. Emellett a Zilah felől érkező és Kolozsvár felé továbbhaladó forgalom is új alternatívát kapott (a térképen zölddel).

Ilie Bolojan Facebook-oldalán jelentette be: az 5,85 kilométeres elkerülő teljes hosszán közlekedhetnek az autók. Ez eltereli a Kolozsvár és Zilah irányából érkező gépkocsiforgalmat a kisváros központjából. A körgyűrű egy szakaszát tavaly megnyitották, a fennmaradó 1,6 kilométeres szakasz használatba adását a kisajátított területek tulajdonosai által indított perek késleltették.


Hamarosan Belényes és Bihar elkerülőjét is átadják

A tanácselnök rámutatott: az élesdi az ötödik elkerülő út, melyet az elmúlt időszakban építtetett a Bihar megyei tanács a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) együttműködve. Négy – a Biharszentandrás, Váradszentmárton, Nagyürögd és Fugyivásárhely körüli – Nagyvárad agglomerátumában valósult meg és a megyeszékhely, illetve a román-magyar határ felé irányuló autósforgalmat szolgálja.

Még két beruházást kell befejezni: Belényes elkerülőjét szeptemberben, míg a román-magyar határhoz közeli Bihar községét novemberben tervezik átadni a gépkocsiforgalomnak. Az élesdi elkerülő mintegy 89 millió lejből (7 milliárd forint) épült, a finanszírozást uniós alapokból biztosították.

ÚtépítésErdélyPartiumÉlesd

Hírlevél

Hirdetés