2024.07.15, Hétfő
Látványos szakaszába lépett a Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése
Fotók: NIF Zrt.

Látványos szakaszába lépett a Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése

NIF Zrt.

2020.08.03. 15:08 - Almási Krisztina

A Duna Aszfalt munkájával bővülő és megújuló vasúti hídnál már az úszódaruk várakoznak arra, hogy beemeljék a hídhoz az acélszerkezet elemeit.

Hirdetés

Látványos szakaszába lépett a Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztése: megérkeztek az úszódaruk a pesti hídfőhöz. A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósul meg, kivitelezését a Duna Aszfalt Kft. végzi mintegy nettó 35,9 milliárd forintból.

Az 510 méter hosszú híd első, 80 méter hosszú, 320 tonnás egységét várhatóan szeptember közepén kezdik a helyére emelni. A most felvonult úszódaruk ebben a látványos munkában vesznek részt, az ő feladatuk lesz az acélelemek áthelyezése az emelőkre.

 

Fotók: NIF Zrt.

A Déli Körvasút fejlesztésének első, már megkezdett üteme a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítése és bővítése. A csepeli előszerelő területen elkészültek a híd Duna feletti acélszerkezeti egységei.

A 80 méter hosszú, hozzávetőlegesen 320 tonnás elem jelenleg úszóbárkán várakozik arra, hogy a vasúti összekötő hídhoz szállítsák.


Speciális feladatokkal jár az acélszerkezet beemelése

Közben, a napokban megérkezett a híd pesti hídfőjéhez a 200 tonna teherbírású Clark Ádám és a 300 tonna teherbírású Hebo lift-8 (korábbi nevén Atlasz) úszódaru. Ezek fogják az acélszerkezeteket az úgynevezett emelőbárkákra emelni. Ezekről, megfelelő vízállás és alkalmas szélviszonyok esetén várhatóan 2020 szeptember közepén kerül a pillérekre az első acélszerkezet.

 

Fotók: NIF Zrt.

A művelet rendkívül összetett, hiszen a pillérek a meglévő vasúti híd és a Rákóczi híd között állnak, így az úszódaruk gémjével nem lehet hozzájuk férni. Az elemeket ezért csak alulról beemelve lehet a helyükre illeszteni, a látványos és nehéz munkát speciálisan erre a célra kialakított hidraulikus emelőmű fogja elvégezni. A rendkívüli pontosságot igénylő művelet során a szükséges manővereket tolóhajók, kisgéphajók és horgonyzó dereglyék is segítik majd.


100 éve nem volt hasonló vasútfejlesztés a fővárosban

A Déli Körvasút fejlesztésének célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson és nagyobb szerephez jusson Budapest közlekedésében.

Ilyen nagyságú és jelentőségű vasútfejlesztés Budapest belső területén több mint 100 éve nem történt.

Hosszú évtizedek óta ez az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatkövetéssel az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja. A projekt révén Budapest jelentős közúti forgalomtól és ennek révén légszennyezéstől mentesülhet.

Galéria

VasútfejlesztésDuna Aszfalt Zrt.BudapestDéli körvasútvasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés