2024.04.24, Szerda
Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét
Illusztráció

Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét

MTI

2020.11.06. 11:07 - Almási Krisztina

A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba.

Hirdetés

Budapest IX. kerületében, Ferencvárosban átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. A pesti fonódó villamoshálózat I. ütemének kivitelezése 2020. május 23-án kezdődött meg a Vasútépítők Kft. munkájával. A tervezői feladatokat a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. látta el.

A beruházás keretében több mint 1,2 kilométernyi vágány épült, 770 méternyi távközlési és 750 méternyi közvilágítási kábelt fektettek le. Az építkezés miatt kilenc fát ki kellett vágni, de ötvenegy újat ültettek.

A fejlesztés során 227 méter ivóvíznyomócsövet és 29 felsővezeték-tartó oszlopot is kicseréltek, és energiatakarékos led lámpatestek telepítésével megújult a közvilágítás is. A kereszteződés megállói is megújultak, korszerű, akadálymentes kialakítást kaptak.

A projekt összetettsége miatt a villamosforgalmat nem érintő munkálatok várhatóan még év végéig zajlanak


A Nagyvárad térről közvetlenül elérhető lesz a belváros

Az új vágánypáron szombaton indul meg a közlekedés. Szombattól a 2M villamossal a Nagyvárad térről közvetlenül lesz elérhető a belváros. Az új villamosjárat a Keleti pályaudvartól indulva a 24-es vonalán éri el a Nagyvárad teret, majd a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva a 2-es villamos útvonalán a pesti rakparton keresztül a Jászai Mari térig jár, kiszolgálva a belváros számos csomópontját.

A most átadott fejlesztés nagy segítséget jelent majd a 3-as metróvonal középső szakaszának felújítása alatt, hiszen a Nagyvárad térről a belváros felé lehet majd utazni a villamossal.     

Hosszú távon pedig nemcsak Ferencváros, hanem akár Pesterzsébet közvetlen villamoskapcsolatát is lehetővé teszi majd.

 

Karácsony Gergely főpolgármester a mai átadón (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki átadáson elmondta, a budai fonódó villamoshálózathoz hasonlót szeretnének a pesti oldalon is megvalósítani, továbbfejlesztve ezzel az átszállásmentes közlekedést.

Ebben a most csaknem kétmilliárd forintból megvalósított projekt egy apró, de nagyon fontos lépés

- hangsúlyozta a városvezető.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az elkövetkezendő években a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt valószínűleg szűkülni fognak a budapesti fejlesztési források. "Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan típusú beruházásokat csináljunk, amelyek nem a látványterveken néznek ki jól, hanem a valóságban jelentenek érdemi segítséget a budapestieknek" - fogalmazott.

 

 A pesti fonódó villamoshálózat I. ütemének kivitelezése 2020. május 23-án kezdődött

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója az év egyik a villamosközlekedést érintő legjelentősebb fejlesztésének nevezte a Haller delta projektet. A beruházás, amelyre a fővárosi önkormányzat 1,8 milliárd forintot biztosított, tavasszal kezdődött és határidőre befejeződött - emelte ki.

VasútfejlesztésFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.villamoshálózat fejlesztés2-es villamosBKVVasútépítők Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés