2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Így épül Európa legnagyobb vasúti terminálja Fényeslitkén – Videó
Fotók: eastwestil.com

Így épül Európa legnagyobb vasúti terminálja Fényeslitkén – Videó

magyarepitok.hu

2021.07.11. 10:00 - Kolinek Nóra

Az alépítményi munkálatokat követően megkezdték a vasúti pálya építését a fényeslitkei East-West Gate terminálon.

Hirdetés

Év elején már beszámoltunk arról, hogy Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális vasúti terminálja épül a szabolcsi településen. A létesítmény a tervek szerint 2021 év végére készül el, és 2022 első negyedévében áll üzembe – derült ki a beruházó közleményéből.

Az ukrán-magyar határ közvetlen közelében található, a Margitszigetnél nagyobb, 140 hektáros fejlesztési területen idén január óta zajlanak a munkálatok. A 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő terminálon az alépítmény munkálatait követően már hetek óta a vasúti pályaszerkezet építése zajlik.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Összesen több mint 10 kilométer hosszúságú, 10 vágányos pályaszakaszt építenek, elsőként a kitérő körzeteket alakítják ki: a nyolc átszelő kitérő a vágányok közötti átjárást biztosítja majd.

A kivitelezési munkákban alvállalkozóként részt vesz a Swietelsky Vasúttechnika Kft. A cég kitérő beemelést hajtott végre a KIROW daru segítségével. A vágányok és kitérők a május végén elkészült normál vasút csatlakozásnak köszönhetően közvetlenül vasúti pályán érkeznek a terminálra.

 

A KIROW daru akció közben itt tekinthető meg:

 

A helyszínen lévő gyártó üzemekben állítják elő a gigantikus mennyiségű betont

A terminálon összesen öt széles nyomtávú és öt normál nyomtávú, 850 méter hosszan daruzható vágány épül.

Az Ázsiából érkező vasúti szállítmányokat itt rakodják át, és indítják útjára a normál nyomtávú vasúti vágányon Európa déli országai felé.

A terminál évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény lesz a kontinensen.

A terminál kivitelezése során gigantikus mennyiségű, 200 ezer köbméter betont használnak fel. A kivitelezés szakaszában két olyan nagykapacitású betongyártó üzem dolgozik a helyszínen, amelyek közül csak az egyik összteljesítménye 800 köbméter/óra. A szilárd burkolat területe 225 ezer négyzetméter lesz.

 

Hazánk visszakerül a nemzetközi vasúti logisztika térképére

A terminál a magyarországi vasúti pályahálózat kapacitáskorlátai miatt – a V0-körgyűrű elkészültéig – napi 24 vonatot tud fogadni.

Egyidőben három vonatot tudnak rakodni, egy vonat átrakásának ideje fékpróbával együtt mindössze 2 óra lesz.

A terminál továbbá alkalmas hagyományos közúti félpótkocsik vasútra rakására is − naponta 300 félpótkocsit tudnak felrakni vonatra. A terminál szomszédságában összesen mintegy félmillió négyzetméternyi raktár, összeszerelő-, vagy gyártóüzem építhető.

A közlemény szerint az EWG terminál megépítésével Magyarország visszakerül a nemzetközi vasúti logisztika térképére, és lehetősége lesz az Ázsia és Európa közötti kontinentális teherforgalom meghatározó szereplőjévé válni.

Galéria

VasútfejlesztésSwietelsky Vasúttechnika Kft.Fényeslitkelogisztikai központintermodális csomópont

Hírlevél

Hirdetés