2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új távlatokat hoz be az építőiparba a Bayer Construct új gyára
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Új távlatokat hoz be az építőiparba a Bayer Construct új gyára

magyarepitok.hu

2021.07.19. 08:00 - Hegedűs Gergely

Nem csupán magyar szinten nevezhetjük úttörő jellegűnek a magyar cégcsoport építőipari beruházását, amelyben a betonelemgyártásban minden szempontból csúcskategóriás üzem jött létre. A biharkeresztesi gyárfejlesztés legérdekesebb részleteit a Bayer Construct szaktanácsadója mutatta be a lapunknak.

Hirdetés

A magyar tulajdonú Bayer Construct cégcsoport részeként a Viastein Kft. 2017 második felében kezdte meg a termelést biharkeresztesi térkőgyárában. A fejlesztések második üteme egy térkő-nemesítő üzem létrehozására irányult, mely 2018-ban készült el, a mai napon pedig lezárult a gyárkomplexum harmadik fejlesztési fázisa, melynek eredményeként a vállalat átadta betonelem előregyártó üzemét.

Az új gyár biztosítja, hogy az építőiparban a kapacitás, kivitelezési idő és minőség terén felmerülő kihívások, a lehető legkorszerűbb megoldásokkal, hatékonyan kezelhetők legyenek.

Az előszerelt termékek gyártása is éppen ezt a célt szolgálja, segítségükkel csökkennek a kivitelezési költségek és az építési idő, vagyis sokkal hatékonyabbá válnak az egyes építőipari projektek.

Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

„A Bayer Construct lendülete újabb jelentős lépést hozott” – foglalta össze lapunknak Balázs Attila vezérigazgató a cégcsoport Biharkeresztesen megvalósult fejlesztésének a lényegét. A Viastein Kft. magyarországi térkőgyára mellett végrehajtott zöldmezős beruházásban felépült ugyanis a vállaltcsoport betonelem előregyártó üzeme. „Egy Európában is ritkának számító, rendkívül magas felszereltségű és nagy pontosságú betontermékek gyártására alkalmas üzem jött létre” – hangsúlyozta Balázs Attila.

Hozzátette, az építőipar teljes vertikumára törekvő cégcsoport újabb gyártó egységében június elején már zajlott a próbatermelés. „Mindez azért is fontos számunkra, mert a beruházás által a Viastein Kft. 220 új munkahelyet teremt a térségben.”

 

Sorozatban gyártott, mégis egyedi

A keleti határ közelében felépült gyárban építőipari statikus betonelemek gyártása zajlik majd, a részleteket a cégcsoport szakértője mutatja be lapunknak. „Többek közt csarnokszerkezetek, falszerkezetek, födémszerkezetek, födémpallók készülnek az üzemben” – árulja el Pándi Gábor. Hangsúlyozta, az egész gyártási folyamat egy láncra van felfűzve. „A tervek alapján egy számítástechnikai rendszer kidolgozza a gyártmányterveket, amely meghatározza az elemek gyártási sorrendjét.” A gyártás után a kiszállítási logisztika is rendkívül precízen épül fel. „Az adott építkezés igényeinek megfelelő sorrendben raknak mindent a szállító járművekre, illetve minden pontosan a megfelelő időben érkezik a helyszínre.”

A szakértő hozzáteszi, ez a felépítés az ipar 4.0 követelményeinek felel meg. Hangsúlyozza, mind a gyártósorok, mind a gyártástechnológia rendkívüli rugalmasságot tesz lehetővé: „Így lényegében sorozatban gyártott egyedi termékek jönnek létre.”

 

Ez az adagolási pontosság egyedülálló

Arra is kitér, hogy az automatizáltság olyan mértékű a biharkeresztesi gyárban, ami gyakorlatilag minimalizálja az emberi tévedés lehetőségét. „Erre példa a központ betonkeverő automatizáltsága, amelynek köszönhetően a selejtek mennyisége a nullához közelít. Ráadásul ez a minimális betonhulladék is újrafelhasználásra kerül a rendszerben.”

A betonkeverő mindezeken túl rendkívül pontos adagolással bír: bármilyen kategóriájú betont képes kikeverni. „Nagy szilárdságú ipari betonok gyártása is minden további nélkül megoldható ezzel a rendszerrel.” Hozzáteszi, az adagolási pontosság egy laboratórium szintjén van: „Olyan termékeket tudunk ipari szinten gyártani, amit komoly felkészültségű laboroknak is kemény munka előállítani.” Ez az adagolási pontosság ekkora mennyiségben ma egyedülálló Magyarországon az ismeretei szerint.

 

Ez a beton jócskán felülmúlja a jelenleg megszokott standardot

További figyelemre méltó paraméter az üzemben előállítható beton szilárdsága, amelynek intervalluma egészen a C-250-es erősségig kiterjed. A szakember összehasonlításképpen elmondja, egy ablak feletti vasbeton áthidaló C25-ös betonból készül, az M7-es autópályán épült szántódi völgyhíd C-80-as, míg a Puskás Aréna lépcsőházában létrehozott különleges rácsok C-100-as erősséget képviselnek.

„Ezek miatt mondhatjuk, hogy ez a gyár teljesen új anyagokat, új technológiákat és új távlatokat hoz be az építőiparba. Ez egy abszolút úttörő jellegű beruházás, ilyen keverővel senki nem rendelkezik most a régióban, még hasonlóval sem.”

 

Rengeteg költséget takarít meg a magas fokú automatizáltság

A szakember azt is hangsúlyozza, hogy a többek között különleges panelek gyártására is alkalmas pályán mindössze két-három ember dolgozik. „Más helyeken ugyanezt a munkát 40-50 ember végzi.” Az automatizáltságot további elemekkel érzékelteti: „A rendszer önállóan végzi el a panelek méretre szeletelését a gyártmányterveknek megfelelően, illetve rányomtat minden gyártási adatot minden panelre. Kinn az építkezésen ez alapján tudják, hova kell beépíteni az elemeket.”

A szakértő hozzátette, az építőipar szakemberhiánya egyre inkább arra kényszeríti a kivitelezőket, hogy az építkezéseken a falazás helyett inkább szerelést alkalmazzanak. „Mivel az emberi munkaerő egyre drágább, az építkezés költségeit nagymértékben csökkentik ezek a megoldások, ahogy az építkezéshez szükséges időt is.” További előnye a betonelemgyártásnak, hogy egy ilyen módszerrel készült ház elemeit el lehet úgy bontani, hogy később azok teljesen újrahasznosíthatók.

 

Sokféle technológiát kellett összefésülni

Az új gyárnak a hasonló gyárakhoz képest jóval szélesebb a termékpalettája: hídelemek, csarnoktartó szerkezetek, áthidalók, szendvics szerkezetű falpanelek, zsalu falpanelek, különleges födémpallók és akár hídgerendák is előállíthatók benne, ugyanakkor a kéregpanelgyártás is lehetséges. A gyár ebből a szempontból is egyedülálló a régióban, de ennyire összetett és átfogó technológiát még Európában sem igazán szokás építeni.

A szakember elmondása szerint ez a fajta különleges profil azzal járt, hogy mindent a nulláról kellett felépíteni. „Több mint tíz nyugat-európai beszállítóval kellett megegyeznünk a technológia kialakításakor, akiknek a terveit és a munkáját össze kellett fésülni – mind a fizikai elhelyezkedést, mind a funkciókat tekintve.” Ennek megfelelően a gyártás több gépsoron zajlik, univerzális szolgáltatást nyújtva. „Ezáltal a gyár az országos jelentőségű projekteket kivitelező Bayer Construct minden igényét ki tudja elégíteni.”

Galéria

Iparági hírekBayer Construct Zrt.Viastein Kft.Biharkeresztestérkőgyárüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés