2024.03.28, Csütörtök
Indul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kivitelezése
mnsk.hu

Indul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kivitelezése

MTI, magyarepitok.hu

2017.02.17. 12:15 - Antal Zsófia

Hétfőn kezdődik a sportcsarnokból, kollégiumból és tantermekből álló komplexum építése Pécsett. A projektet a kormány közel 2 milliárd forinttal támogatta.

Hirdetés

A héten a Magyar Nemzeti Sportközpontok aláírta a Rátgéber Kosárlabda Akadémia szakmai bázisán nyugvó Nemzeti Kosárlabda Akadémia kivitelezési szerződését, így elkezdődhet Pécsett egy világszínvonalú, Európában is egyedülálló kosárlabda utánpótlásképző központ építése. Az akadémia tervei már 2015-ben elkészültek, a létesítmény a csütörtökön bemutatott, aquaparkot is tartalmazó sportkomplexum melletti területen, a volt szennyvíztelep helyén épül meg. A kormány összesen 1,9 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést.

Rátgéber László kosárlabda mesteredző elmondta, hogy a kivitelező hétfőn veszi át a munkaterületet. A telket Pécs önkormányzata biztosította. „Büszke vagyok arra, hogy a tizennyolc Pécsnek megnyert aranyérem után a városba hozhattam a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát. Biztos vagyok abban, hogy nem tévedtem ezzel, és az eddig elvégzett szakmai munkánkra alapozva létre tudunk hozni egy kiválósági központot" – tette hozzá.

A képre kattintva galéria nyílik! (kép: mnsk.hu)

A komplexum sportcsarnoka bruttó 3850 négyzetméteres alapterülettel, összesen 1320 férőhelyes lelátóval épül meg. Az edzőcsarnok játékterének megvilágításáról polikarbonát felülvilágító gondoskodik. Ez ideális, szórt fényt biztosít, és az épület energetikai koncepciójában is fontos szerepe van.

A csarnokhoz tartozó kollégium, étterem és tantermek 1869 négyzetméter alapterülettel bírnak. A kollégium 32 db 2 fős kollégiumi szobából, ebből 4 db mozgáskorlátozottak számára kialakított szobaegységből, továbbá 2 betegszobából, 2 db apartmanból, tanári pihenőből és vendégszobából áll. Az étterem az első, keleti épületszárnyban helyezkedik majd el.

 

Az akadémia a Pécsi Tudományegyetemmel is együttműködik

Rátgéber László azt is kiemelte, hogy az akadémia életében fontos szerepet játszik a Pécsi Tudományegyetem, mert tudományos háttér és anyagi támogatás nélkül nem működhet a pécsi kosárlabda. Bízik abban, hogy nemsokára hosszú távú együttműködési megállapodást írhatnak alá az egyetemmel, mely hozzájárul ahhoz, hogy a jövő tehetségei előtt kosárlabda életpályamodell álljon.

Az újvidéki születésű, 50 éves tréner kilencszer nyert bajnokságot és kupát a pécsi női csapattal, amelynek kispadján 1993-tól 2008-ig ült. Az Euroligában kétszer bronzérmes lett az együttessel. Ő az egyetlen kosárlabdatréner, aki magyar női és férfi szövetségi kapitányként is dolgozott, a női válogatottnak 1997 és 2004 között, majd 2008-2009-ben volt kapitánya, a férfi nemzeti együttes felkészülését pedig 2012-ben irányította.

Galéria

Mi épül?sportberuházásoksportcsarnokPécs

Hírlevél

Hirdetés