2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Megkapta méltó új otthonát a Pécsi Horvát Színház
MTI

Megkapta méltó új otthonát a Pécsi Horvát Színház

MTI

2018.04.20. 09:55 - Antal Zsófia

Több mint 25 év működés után lelt tartós játszóhelyre a Horvátországon kívüli egyetlen horvát nyelvű teátrum.

Hirdetés

Átadták csütörtökön a Pécsi Horvát Színház felújított és kibővített épületét, melyet a Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt. alakított ki. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az avatáskor elmondta, hogy 1200 négyzetméteres akadálymentes épületet, 103 férőhelyes nézőteret, 98 fős szabadtéri színpadot alakítottak ki a teátrumban.

A miniszter hozzátette, hogy a Pécsi Horvát Színház működése éppen a délszláv háború idején bontakozott ki, és békemisszióját a mai napig folytatja. A pécsi társulat Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is szívesen vendégszerepel, emellett pedig a magyar klasszikusokat is játssza horvát nyelven.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b), Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter (k) és Páva Zsolt polgármester átvágja a magyar és horvát nemzetiszínű szalagot a megújult és kibővített Pécsi Horvát Színház átadóünnepségén (fotó:  MTI)

Nina Obuljen Korzinek, Horvátország kultúráért felelős minisztere szerint az új színházi épület valóra váltja azt, amit a társulatot megalapító Vidákovics Antal (1947-2015) megálmodott. A társulat túllép a kamaraszínházi kereteken és saját nagyszínpadán valósíthatja meg a „két nyelv, két kultúra egy színházban" vízióját. A Horvátországon kívül működő egyetlen horvát nyelvű hivatásos színház több mint negyedszázadnyi folyamatos működés és több mint 2000 előadás után kapta meg végre tartós otthonát.

Vidákovics Szláven színházigazgató a társulat történetét felidézve arról beszélt, hogy a teátrum elsődleges küldetése az anyanyelv ápolása és a horvát nemzetiségű fiatalok identitástudatának erősítése. A Pécsi Horvát Színház teret biztosít a magyar és más, az országban élő nemzetiségek produkcióinak, illetve a társművészeteknek is. Egyúttal bejelentette, hogy május 4-én tartják a szakmai megnyitót jelentő díszelőadást, amelyen Miroslav Krleza Filip Latinovicz hazatérése című regényének színpadi adaptációját tűzik műsorra.

Mi épül?építőipari cégekPécsszínházfelújításMEGA-LOGISTIC Zrt.

Hírlevél

Hirdetés