2024.05.25, Szombat
41 milliárdos keret nyílt turisztikai fejlesztésre

41 milliárdos keret nyílt turisztikai fejlesztésre

palyazat.gov.hu

2016.01.29. 08:34 - Hegedűs Gergely

A helyi épített és természeti örökség fejlesztésére, turisztikai hasznosítására jelent meg pályázati felhívás. Többek közt a kisvasutak és fürdőhelyek infrastruktúrájának fejlesztése, kerékpáros vízi és horgászturizmus fejlesztése, turistafogadó terek kialakítása is támogatott tevékenység.

Hirdetés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megjelent a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás 41 milliárd forintos keretösszeggel.

A felhívás célja térségi szintű, turisztikai termékcsomagok és kisléptékű turisztikai fejlesztések támogatása. Ennek keretében a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetőség. A cél a térség gazdaságának diverzifikációja, a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése.

A felhívásban az szerepel, hogy a fejlesztések eredményeképpen hosszabb időt tudnak eltölteni a turisták az adott területen. Igényeik kiszolgálására magánvállalkozások bevonásával olyan turisztikai szolgáltatások nyújthatók, amelyek munkahely-teremtéssel járulnak hozzá a térség fejlődéséhez. Ugyanakkor magánvállalkozások turisztikai szolgáltatásai jelen intézkedésben nem támogathatók.

A kiírás szerint támogatott tevékenység többek közt a kisvasutak infrastruktúrájának fejlesztése (pályafelújítás, pályahosszabbítás, utasfogadó), kerékpáros turizmus fejlesztése, fürdőhelyek infrastruktúrájának fejlesztése, vízi turizmis és horgászturizmus fejlesztése, turistafogadó terek kialakítása, kulturális örökség hasznosításához kapcsolódó építés felújítás.

Az intézkedés azon fejlesztési igényekre kíván reagálni, melyek elsősorban helyi, illetve térségi jelentőségűek. Nem részei országos vagy nemzetközi hálózatoknak, de a térségben, illetve helyben tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget jelentenek, ezáltal helyi-térségi foglalkoztatás-bővítési potenciált hordoznak magukban.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg teljes költség alapon a TOP beavatkozási területén: 41 410 millió Ft.

A kérelem benyújtására jogosultak köre:

• önállóan és konzorciumvezetőként helyi önkormányzatok a megyei jogú városok önkormányzatai kivételével

• helyi önkormányzatok társulásai,

• helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások által létrehozott gazdasági társaságok, amelyekben az önkormányzatok többségi tulajdonrésszel rendelkeznek,

• egyházi jogi személyek

• és Magyarország területén alapított és itt székhellyel rendelkező, jogi személyiségű civil szervezetek.

(fotó: cserépfalusi milleniumi kilátó - mozgasvilag.hu)

Galéria

PályázatokpályázatokTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)

Hírlevél

Hirdetés