2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Utazás az őskontinensre: átadták a Pangea szállodát
Fotók: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

Utazás az őskontinensre: átadták a Pangea szállodát

magyarepitok.hu

2018.09.06. 12:42 - Veres Ida

A Ke-Víz által kivitelezett ökocentrum földrajzilag és tematikájában is illeszkedik a nyíregyházi állatparkhoz.

Hirdetés

Átadták a Pangea Ökocentrum és Szállodát a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. Az 1,6 miliárd forintos beruházás a helyi állatpark szomszédságában valósult meg, a kivitelezési munkálatokat a Ke-Víz Zrt. végezte.


Egy átfogó fejlesztés része a szálloda építése

Az ünnepélyes átadáson Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere emlékeztetett, a beruházás egyik eleme az 6,7 milliárd forint értékű állatkerti fejlesztési programnak. A csomag első három eleme már elkészült: a park új bejárata, a Pangea és a hópárduc-kifutó. Tervezés alatt van a jégkorszak világát bemutató látványosság is.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója úgy fogalmazott, 

hogy az országban és Közép-Európában egyedülálló turisztikai attrakció jött létre a Sóstói-erdő szélén. 

A szállodát az állatpark saját társasága fogja üzemeltetni.

A képre kattintva galéria nyílik! - Fotók: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

 

Miért pont a szuperkontinens a névadó?

Ahogy a korábban megjelent, a Ke-Víz projektvezetőjével, Mezősi Marinával készült interjúból is kiderült: az épület három emeletes, 2611 négyzetméteres épület 38 szobával rendelkezik, egyszerre hotel, konferencia- és oktatóközpont. Az épület minden részletében megjelenik az ősi állat-, vízi- és növényvilág, nem véletlen tehát a névválasztás (a pangea az a szuperkontinens, amely a paleozoikum és mezozoikum korszakokban létezett és amelyből később révén kivált minden mai kontinens - a szerk.). Minden szoba egy-egy állatot képvisel, a fürdőszobában és a beépített lámpatestekben is visszaköszönnek az adott szobához tartozó állatok sziluettjei.

Az épület homlokzata 3x1 méteres greslapokból áll, amik körbe futnak a falon, de az acél- és faötvözetű erkélykorlátok szintén impozáns részét képezik a létesítménynek.

A belső tér különlegessége továbbá a két darab látványlift, amivel közlekedve végig látható a központi életfa, amit az üvegtetőn át beszűrődő fény emel ki.

Utóbbi a hotel közepén helyezkedik el, és több mint 500 állat található kifaragva rajta. Ennek a kivitelezését körülbelül 10-15 fő készítette, akik a projekt elejétől az átadásig dolgoztak rajta műhelyükben, majd a helyszínen is.
 

Különböző iparágak szakemberei dolgoztak egyszerre a helyszínen

Az építkezés 2017 júniusában kezdődött és 2018 július 31-én történt a műszaki átadás. A munkálatok végéhez közeledve, - a szerkezet építése után - megjelentek a különböző iparágak szakemberei: asztalosok, burkolók, kertészek, és homlokzatburkolók dolgoztak egyszerre a helyszínen, nagyjából 100 fő.

Az épülethez tartozik egy hátsó park és egy erkély, ami rönk bútorokkal és természetes anyagokból készült elemekkel van felszerelve. A kinti tér részét képezik a kihelyezett dinoszaurusz szobrok is.

A Pangea Ökocentrum és Szálloda része a Nyíregyházi Állatpark fejlesztését célzó, 6,7 milliárd forint összértékű programnak. Ennek részeként elkészült az új látogatóközpont, megújult a hópárduc-kifutó, emellett tervezik egy India-ház építését is és egy Európában egyedülálló, 3 milliárd forintból megépülő, a jégkorszakot bemutató látványosság is építenek.

Galéria

Ke-Víz 21 Zrt.AktuálismagasépítésszállodaberuházásNyíregyházaállatkert

Hírlevél

Hirdetés