2024.04.20, Szombat
Nagyot lépett a Ke-Víz a zöld útépítés irányába
Fotók: Ke-Víz 21 Zrt.

Nagyot lépett a Ke-Víz a zöld útépítés irányába

magyarepitok.hu

2019.02.26. 14:06 - Hegedűs Gergely

Az aszfaltkeverés fejlesztésénél számos gazdasági és környezetvédelmi szempontot érvényesített az építőipari cég.

Hirdetés

Aszfaltkeverő gépének modernizációjáról adott hírt a Ke-Víz 21 Zrt. A vállalat lapunknak eljuttatott beszámolójából kiderül,

a 2005-ben üzembe állított gépet új technológiákkal bővítették, ezzel lekövetve az aszfaltgyártás legújabb követelményeit.

A beruházásnak köszönhetően az alábbi folyamatok váltak lehetővé:

  • mart aszfalt újrafelhasználását biztosító rendszer alkalmazása;
  • mérsékelten meleg aszfalt előállítása;
  • aszfaltgyártás gumival módosított bitumennel.
     

Így csökken a káros kibocsátás

A projekt egyik legfontosabb eredménye a martaszfalt újrafelhasználása, ami először válik lehetővé a nyírségi vállalatnál. A megengedett újrafelhasználási mennyiség akár csak 50 százalékos kihasználása mellett is jelentős mennyiségű gyártási nyersanyag (pb gáz, bitumen, kőanyag) takarítható meg.

 

 

A Ke-Víz tájékoztatója a mérsékelten meleg aszfalt előnyeire is kitér, amit az úgynevezett habosítási technológia biztosít. Az eljárással 15-40 fokkal alacsonyabb gyártási hőmérséklet válik elérhetővé, amivel számottevő megtakarítás valószínűsíthe­tő a pb gázból.

Mindkét gyártási folyamat esetében mérséklődik a levegőbe jutó káros anyag kibocsátás, ezáltal a vállalat szénlábnyoma is.  

A minőség nő, a környezetterhelés csökken

A beszámoló arra is kitér, hogy az aszfaltipar a gumival módosított bitumen széles körű felhasználásának irányába indult el. Erre már lapunk is adott példát, így épült meg többek közt a Zalaegerszeg melletti északi tehermentesítő út. A folyamatba a Ke-Víz is be akar lépni, emiatt a meglévő három darab bitumentartálya mellé, egy a gumibitumen tárolására alkalmas bitumentartályt telepített.

A közlemény aláhúzza, a gumibitumen alkalmazásával javul az aszfalt minősége és tartóssága. Emellett a használt gumiabroncsok újrafelhasználása csökkenti a környezet terhelését.

 

 

Galéria

Ke-Víz 21 Zrt.Aktuálisútépítésgumibitumeninnovációtechnológiaaszfalt

Hírlevél

Hirdetés