2024.03.19, Kedd
Egy autópályaszakaszt átadtak, egyet visszadobtak Erdélyben
illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Egy autópályaszakaszt átadtak, egyet visszadobtak Erdélyben

2019.08.17. 07:28 - Hegedűs Gergely

A dél-erdélyi autópályát megtörő hézag 22 kilométerrel csökkent, de még mindig van egy 21 és egy 13 kilométeres szakasz, amin csak két sávon lehet autózni.

Hirdetés

Átadták a dél-erdélyi A1-es autópálya Dévától nyugatra haladó 22 kilométeres szakaszát. A pályaszakasz megnyitását a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) jelentette be honlapján.

Az átadott pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatoknak 2016 májusában kellett volna befejeződniük.

A CNAIR közölte, a Déva és Marosillye (Ilia) közötti 22 kilométeres szakasz áfa nélkül 419 millió lejbe (28,5 milliárd forint) került. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából biztosították.


Akár szerződésbontás is lehet a vége

Elkészült a Marosillye és Holgya (Holdea) közötti 21 kilométeres szakasz is, de a CNAIR minőségi okokra hivatkozva egyelőre elutasította ennek az átvételét.

Razvan Cuc szállításügyi miniszter kedden felszólította az át nem vett szakasz építőjét, hogy tíz napon belül javítsa ki a jelzett hibákat, és fogadja el a garancia kitolását a szerződésben rögzített négy évről tíz évre.

A miniszter kijelentette: ha ez nem történik meg, elindítják a szerződésbontás előkészítését.  

A maszol.hu augusztusi híre szerint egy héttel ezelőtt még azt tervezték, hogy a két szakaszt egyszerre adják át, ám az utolsó napokban ez meghiúsult.


További négy évet kell várni

A szerdán megnyitott autópálya-szakasz azt a hézagot csökkenti le a jelenlegi 57 kilométerről 44 kilométerre, amelyet a pálya két, már megépült szakasza között országúton kell megtenni. Ha a másik megépült szakasz átadása is megtörténik, már csak egy 13 kilométeres szakaszon, Marzsina (Margina) és Holgya (Holdea) között kell letérni a pályáról az országútra.

Az A1-es autópálya érintett szakaszain mi is megtapasztaltuk, milyen problémás, ha egy átadott autópályaszakasz forgalma rázúdul az el nem készült szakasz autóútjára. Akkor a folyamatosan akadozó és meghiúsuló romániai autópályaépítést térképeztük fel, és ebben a riportban összegeztük a tapasztalatokat.

A kimaradó szakasz megépítésére - szakértői becslések szerint - további négy évet kell várni, ugyanis a CNAIR csak ezen a nyáron hirdette meg az útépítés közbeszerzési eljárását. Ezen az erdős, hegyes szakaszon több alagutat is kell fúrni, hogy a vadállatok zavartalanul átjuthassanak a pálya egyik oldaláról a másikra. 

AktuálisautópályaErdély

Hírlevél

Hirdetés