2024.04.20, Szombat
Közép-európai magyar multit épít a Bayer Construct cégcsoportja
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Közép-európai magyar multit épít a Bayer Construct cégcsoportja

magyarepitok.hu

2020.04.22. 09:01 - Hegedűs Gergely

A magyarországi Colast tíz éven át irányító Sokorai István óriási tapasztalatokkal érkezett a Bayer Property élére. A minőség iránt elkötelezett hazafiként fantasztikus kihívásként tekint a most induló munkára, amelyben első tapasztalatai szerint összetartó és sikerre éhes menedzsmentre számíthat. Interjú az ingatlanfejlesztő vállalat vezérigazgatójával.

Hirdetés

A Bayer Construct cégcsoportja a jövőben két nagy tartópillérre fog támaszkodni: az egyiket a 2002 óta működő, és építőanyag-gyártásban komoly tapasztalattal rendelkező anyacég, a másikat a most szerveződő Bayer Property képezi a cégcsoport ingatlanfejlesztő vállalataként. A cégcsoport keddi bejelentése szerint az utóbbi élére érkezett nemrég Sokorai István, aki mostanáig tíz éven át a Colas Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. A szakember nem pusztán menedzserként vállal munkát a cégcsoportban, hanem befektetőtársa a Bayer Construct Zrt. tulajdonosának, Balázs Attilának. A Bayer Property vezérigazgatójával beszélgetve kirajzolódik a 2019-ben több mint 50 milliárd forintos árbevételig jutott, magyar tulajdonban levő cégcsoport stratégiája, amely unikumnak számít a hazai piacon.

Az új cég jelentőségét mutatja, hogy a középtávú tervek szerint az eddigi piaci munkák 60 százalékát a Bayer Property fogja megrendelni a Bayer Constructtól.

„A koncepció lényege az, hogy a cégcsoport építési és gyártási kapacitásait elsősorban a saját ingatlanfejlesztések kössék le. Ennek egyik célja, hogy függetlenné váljunk a megrendelői oldal piaci mozgásaitól”

– árulta el a lapunknak adott interjújában Sokorai István. A Bayer Property meghatározó projektje Zugló új városközpontjának a kiépítése, amely a 180 milliárd forintos volumenével országos szinten is kiemelkedő.

Zugló új városrészének látványterve


 

A Westend és a Müpa építésénél is fontos szerepben volt

A szerkezetépítő mérnökként végzett Sokorai István a pályáját is részletesen bemutatja. A diplomamunkáját Sydney műszaki egyetemén alkotta meg, később egy ingatlanszakértői diplomát is szerzett. Egyetemi tanulmányait megszakítva a világ több pontján ismerkedett a nagy- betűs élettel: dolgozott Finnországban  egy farmon, majd az USA-ban egy étterem konyhai személyzetét erősítette. Az oroszországi Novoszibirszkben pedig egy gyermekkórház építésében vállalt karitatív munkát.

Hazai munkatapasztalatai egy részét a Magyar Építőnél nyerte, ahol vállalkozási mérnökként és építésvezetőként is dolgozott a 90-es évek derekán, majd elfogadta a TriGranit Zrt. felkérését. Többek közt a budapesti Westendet is a társaság építette, ebben a munkában Sokorai István fejlesztési igazgatóként vett részt.

„A sikeres munka nyomán az akkori tulajdonos, Demján Sándor megbízott a TriGranit magyarországi fejlesztésének a vezetésével.” Ebben az időszakban a szakember vezetésével valósult meg a Művészetek Palotája, illetve szintén a millenniumi városközpontban lakóházak és irodaházak fejlesztése.
 

A Vodafone és a Telenor-székházat kivitelező céget is irányította

A folytatásban Demján Sándor építőipari cégének, az Arcadom Zrt.-nek lett a vezetője néhány évre. „Ebben az időszakban építettük fel a SOTE Campust, a Vodafone és a Telenor székházát és több Auchan áruházat. Ugyanakkor Kolozsváron Pólus Centert, Aradon bevásárlóközpontot, Bukarest mellett a ProLogis számára logisztikai központot, a lengyelországi Krakkóban szintén bevásárló központot építettünk.”

Sokorai István, a Bayer Property vezérigazgatója


2010-ben Sokorai István a Colas magyarországi csoportjának az élére került, amit tíz éven keresztül irányított. A feladat nagyságát jelzi, hogy a mélyépítéssel, útépítéssel, bányászattal foglalkozó vállalat legutóbbi éves árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot. Regionális vezetőként a horvátországi, szlovéniai és a romániai Colast is Sokorai István irányította.
 

Összetartó és sikerre éhes társaság alkotja a menedzsmentet

A szakember jogilag áprilistól erősíti a Bayer Construct cégcsoportját, de a tájékozódást már az előző hónapokban megkezdte. Külön kitér arra, hogy alapvetően pozitív beállítottságú személyiség, és szeret ilyen munkatársakkal dolgozni. Ilyen szempontból biztatónak értékeli az első tapasztalatait a cégcsoportnál.

„Azt látom, hogy nagyon jó menedzsment kezében van a vezetés. Egy összetartó társaság alkotja, amely folyamatosan fejlődik a feladattal, és éhes a feladatra. Látszik, hogy a vezérigazgató, Balázs Attila remekül tudja motiválni az embereit.”

Kérdésre válaszolva a sikereihez szükséges alapértékek közül a korrektséget, az együttműködést és az alkotási vágyat emeli ki. Ugyanakkor nagyon fontos szerinte a minőség és a maradandóság. „Nem szeretem a nevemet adni olyan projektekhez, amelyek pusztán anyagi szempontból érik meg, miközben a minőségük nem megfelelő. Az ilyen helyzetekben hála istennek mindig tudtam nemet mondani.


Fantasztikus kihívásnak látja a betervezett célt

További hangsúlyos érték az ügyvezető számára a hazafiság. „Lehet, hogy ez furcsán hangzik egy tízéves, multinál eltöltött időszak után, de a Colast is patriótaként vezettem, és szerintem a környezetem is így értékelte a munkámat. Büszke vagyok arra, hogy össze tudtam hangolni a cég nemzetközi létét azzal, hogy Magyarországon működik.”

Ez a fajta szemlélet még inkább felértékelődik a mostani szerepkörében:

„Egy regionális magyar nagyvállalatot szeretnénk létrehozni, amely először Közép-Európa meghatározó ingatlanfejlesztési és építő vállalkozásává válik.

Úgy gondolom, fantasztikus kihívás vállat vállnak vetve elindulni egy ilyen feladatban.”

Hegedűs Gergely

Galéria

AktuálisinterjúBayer Construct Zrt.ingatlanfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés