2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Már egy hónapja folyik gőzerővel a Nemzeti Atlétikai Stadion építése - galériával
Fotók: Dernovics Tamás és Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Már egy hónapja folyik gőzerővel a Nemzeti Atlétikai Stadion építése - galériával

magyarepitok.hu

2020.12.17. 15:02 - Hegedűs Gergely

A ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. munkájának köszönhetően januárban már a vasbetonszerkezet építési munkái is elindulhatnak.

Hirdetés

Már egy hónapja nagy erőkkel zajlanak a Budapesten épülő új atlétikai stadion munkálatai – értesült a magyarepitok.hu. Lapunk információi szerint az arénát kivitelező, ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium december közepéig mintegy 85 ezer köbméter földet szállított el az építkezés munkaterületéről.

Fotók: Dernovics Tamás és Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Több mint 750 cölöpöt fúrtak le

A Rákóczi híd és a Csepel-sziget északi csücske közötti területen épülő létesítmény 9 - 10. dilatációjában a cölöpözési munkák is befejeződtek, ennek során 750 cölöpöt fúrtak le. A stadion területén a cölöpözési munkák után megkezdődtek a gerendarács alatt található mélyszivárgó, gépészeti vezetékrendszerek építési munkái is.

A Duna partján épülő stadion területén a vízzárást biztosító résfalépítés is folyamatban van. A fővészkiömlőnél a résvezető gerenda kompletten elkészült zsaluzással, vasalással, betonozással, itt a réselés 55 százalékos készültségig jutott. Az északi oldalon építendő résfalnál a résvezető gerenda 40 százalékban készült el zsaluzással, vasalással, betonozással; a réselés megkezdődött.

A réseléshez, cölöpözéshez, konténerekhez az ideiglenes energiahálózat teljes mértékben kiépítésre került.


Sikeresen lezajlott a VITUKI-toronyépület robbantása

A beruházás egyik fontos eleme az épülő komplexum területén található torony felszámolása. A Vízgazdálkodási és Kutató Intézet (VITUKI) toronyházát 1976-be építették, vízgazdálkodási és környezetvédelmi szerepet töltött be. Az 57 méter magas épületben a VITUKI később megszüntette tevékenységét, így az több éve üresen állt.

A megvalósíthatósági tanulmány a toronyház felméréséből megállapította, hogy az jelenlegi állapotában nem hasznosítható, így szükségessé vált a bontása.

A kivitelező konzorcium a hierarchikus bontási technológia helyett a jelentős időmegtakarítást eredményező robbantásos technológiát választotta. Elsőként a torony belső szakipari bontási munkái zajlottak le, majd december 10-én sikeresen lezajlott a robbantás is.

Az építkezés következő kiemelten fontos munkafolyamata a stadion vasbetonszerkezet építési munkája lesz, ez várhatóan januárban indul el.

Ahogy azt korábban jeleztük, a létesítmény a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. megvalósításában jön létre, a korábbi ipari területet hasznosítva. A stadion a 2023-ban Budapesten megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgál majd; 14 ezer férőhelyes lelátóval alakítják ki, amit további 22 ezer ülőhelyes mobil lelátó egészít ki.

Galéria

AktuálisMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.stadionépítésNemzeti Atlétikai StadionföldmunkaBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél

Hirdetés