2024.05.06, Hétfő

Hirdetés

Paks II: elrajtolt a reaktortartály gyártása
A reaktortartálynak a jövőben helyet adó reaktorépület (látványtervek: paks2.hu)

Paks II: elrajtolt a reaktortartály gyártása

mti, magyarepitok.hu

2024.04.26. 12:17 - Szabó Ákos

Napokkal ezelőtt érkezett hír az első paksi óriásszerkezet, az olvadékcsapda elkészültéről, most pedig már el is rajtolt a következő, a reaktortartály kivitelezése.

Hirdetés

A paksi bővítéshez szükséges két nagy tömegű nukleáris berendezés egyike, a zóna-olvadékcsapda már elkészült (erről nemrég közöltünk részletes cikket – a szerk.), és április 25-én a reaktortartály gyártása is megkezdődött Szentpéterváron, ami igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a cseh kollégájával, Jan Lipavskyval közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre reagálva többek között arról is beszámolt: a zóna-olvadékcsapdát az előzetes várakozásokat felülmúlva, már a nyáron Magyarországra szállítják. "Maga a művelet nem lesz egyszerű, mivel a berendezés tömege tizenhat darab Airbus-utasszállítóéval egyezik meg" - emelte ki.

 

Az atomerőmű szívét gyártják most Szentpéterváron

A reaktortartálytól kifejtette: ez az atomerőmű azon része, ahol maga a láncreakció lezajlik, tehát a szíve az erőműnek, és Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében gyártják Szentpéterváron.

 

 

"Ez hatalmas eszköz, 11 méter magas, 4,5 méter az átmérője, a falvastagsága 30 cm és 330 tonnás lesz a tömege, 600 tonna az öntvények tömege, tehát óriási munka. 12 ezer tonna nyomás alatt formálódik maga az eszköz, 60 évig minimum működőképesnek kell lennie 330 Celsius-fokban és 162 bar nyomás alatt"

- tette hozzá Szijjártó Péter.

Elhangzott: a munkálatok menetrend szerint haladnak a paksi beruházással annak érdekében, hogy a következő évtized elején mindkét új blokkot a hálózatra lehessen kapcsolni.

AktuálisPaks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.Pakspaksi atomerőmű

Hírlevél

Hirdetés