2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Aláírták a megállapodást: márciusban rajtolhatnak el a magyar fejlesztéssel épülő híd munkálatai a Zambia-Kongó határon
Látványterv, térkép: Duna Aszfalt, helyszíni fotók: Lusaka Times

Aláírták a megállapodást: márciusban rajtolhatnak el a magyar fejlesztéssel épülő híd munkálatai a Zambia-Kongó határon

Lusaka Times, magyarepitok.hu

2021.01.29. 13:54 - Szabó Ákos

A Duna Aszfalt szakmai befektetésével és támogatásával, valamint leányvállalata, a GED Africa közreműködésével nem csak egy több mint 300 méter hosszú híddal, hanem közel 200 kilométernyi úttal is gazdagodhat Afrika. Zambia és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányai aláírták a fejlesztésről szóló megállapodást.

Hirdetés

Történelmi jelentőségű beruházás kivitelezése indulhat el Afrikában márciusban. Pénteken ünnepélyesen aláírták a Luapula-folyó felett épülő határhíd és a hozzá tartozó úthálózat projektjének megvalósításáról szóló megállapodást és ütemtervet az érintett zambiai és kongói kormányok képviselői, indulhat a projekt – számol be a Lusaka Times.

 

 

A zambiai lap közli: az alapkő letétele márciusban várható. A fejlesztésről decemberben már részletesen beszámoltunk, amikor a PPP konstrukcióban megvalósuló projekt szakmai befektetője, a Duna Aszfalt Zrt. és leányvállalata, a GED Africa tájékoztatta magyarepitok.hu-t egy dél-afrikai tárgyalássorozat kapcsán.

 

Ezekből a fő elemekből áll össze a fejlesztés

A Zambiát és Kongót összekötő projektben

  • egyrészt felépül egy 305 méter hosszú, egypilonos szerkezetű, 212,00 m – 30,00 m – 30,00 m – 30,00 m támaszközökkel magyarok által megtervezett határhíd,
  • megtörténik 182 kilométernyi útszakasz fejlesztése Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kasomeno és a zambiai Mwenda között,
  • illetve új, modern határátkelőt is átadnak.

 

 

A ceremónián Zambiát Nickson Chilangwa, Luapula tartományi minisztere, Vincent Mwale infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter, valamint a vízügyi fejlesztéseket vezető Raphael Nakachinda miniszter képviselte Edgar Lungu elnök nevében. A KDK elnökét, Felix Tshisekedit Willy Ngoopos Sunzhel infrastruktúráért felelő miniszterelnökhelyettes képviselte.

 

Minden fél nagyon várja az alapkőletételi ünnepséget

Vincent Mwale felszólalásában a kivitelezés elrajtolását sürgetve kifejtette: a két elnök hangsúlyozott vágya, hogy az építkezés első munkálatai márciusban elkezdődhessenek, a gépek felvonulását és a földmunkák megkezdését kívánják látni.

 

 

Willy Ngoopos Sunzhel is a munkálatok megkezdésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: legszívesebben már az alapkőletételi ünnepségen lenne. A megbeszélések és a megállapodások megtörténtek, a kivitelezés ideje jött el – derült ki szavaiból.

A Lusaka Times beszámolója szerint végül GED Africa jelenlevő képviselője köszönte meg a két kormánynak a beruházás támogatását.

 

A Duna Aszfalt szakmai háttere nélkül nem valósulhatna meg az évtizedes előkészítésű projekt

Mint korábban összegeztük, a 25 éves PPP konstrukcióban megvalósuló projektben a hídépítésekben és útépítésekben jelentős tapasztalattal bíró Duna Group cégcsoport vezető tagja, a Duna Aszfalt kompetenciáját kamatoztatják. A beruházás a Duna Aszfalt Zrt. és fejlesztési bankok finanszírozásában, PPP projekt keretében, a magyar cég szakmai és pénzügyi befektetésével és koordinálásával valósul meg.

Az afrikai kontinens egyedi elvárásainak megfelelő fejlesztést mintegy egy évtizede készítik elő.

A munkálatok várhatóan 3 évig tartanak, és afrikai fővállalkozók közvetlen munkájával épülnek meg: a koncessziós szerződésekben előírtak szerint helyi vállalkozókat alkalmaznak a kivitelezés jelentős részében.

 

Szintet lép az ásványkincsekben gazdag térség gazdasága

Az út világgazdasági jelentősége azért is rendkívül jelentős, mert mintegy 7 nappal tudja lerövidíteni a kongói Katangában található réz, arany, ezüst, valamint ritkaföldfémek útját a fő exportútvonalként használt tanzániai Dar-es-Salaam kikötőjébe.

 

 

Ezt a 2037 kilométeres távolságot jelenleg csak jelentős kerülővel (ld. a mellékelt térképet), az átlagosan hétnapos várakozást igénylő határátkelőn, Kasumbalesa-nál tudták a nyersanyagokat a teherautók Tanzánia és az óceán felé eljuttatni. Az új projekttel nagyságrendileg rövidülhet le időben az út, újabb gazdasági kapcsolatokat nyitva és a kongói, illetve zambiai térségek gazdasági fellendüléséhez hozzájárulva.

Galéria

AktuálisDuna Aszfalt Zrt.GED Africa Ltd.hídépítésLuapulaAfrikaZambiaKongói Demokrtikus Köztársaságútépítés

Hírlevél

Hirdetés