2024.04.20, Szombat
Már az új hídszerkezet készül az A-Híd Veszprém megyei közlekedésfejlesztésében
Fotók: NIF Zrt.

Már az új hídszerkezet készül az A-Híd Veszprém megyei közlekedésfejlesztésében

magyarepitok.hu

2019.06.09. 08:26 - Hegedűs Gergely

A milliárdos beruházáscsomag lokális sebességkorlátozásokat szüntet meg a Veszprém megyei vonatközlekedésben.

Hirdetés

Elvégezte a régi hídszerkezet kiemelését az A-Híd Zrt. a Külsővati melletti Veszprémi-csatorna hídján - derült ki a NIF Zrt. közleményéből. A kiemelés után helyére kerülhetett az új felszerkezet. A bontási és építési munkák miatt szombatig vágányzár volt érvényben Győr-Celldömölk 10-es vasútvonalon, Vinár és Celldömölk állomások között.

A beruházásról készült képek kattintással érhetőek el - Fotók: NIF Zrt.


Ahogy azt korábban megírtuk, a Veszprém megyei településen, a Veszprémi-csatorna vasúti átkelője egy monolit vasbeton lemezhidat kap a régi elbontása után.

A mostani vágányzár időszaka alatt végezték el az új hídszerkezet kibetonozását, elkészült a háttöltés, az oldaltöltés és a töltéslezáró kúp, megtörtént a kapcsolódó közművezetékek kiépítése is.

A híd átépítésével megszűnnek a lokális sebesség- és tengelyterhelés korlátozások, ami jelentős mértékben növeli a vonatok gyorsaságát.


Ajkán is lecserélnek két hidat

A beruházás része annak az egymilliárd forintos fejlesztésnek, melynek keretében a külsővati híd mellett további beruházásokat végez ez el az A-Híd Zrt.:

  • A szintén Veszprém megyei Ajkán a Torna-patak hídját is lecserélik a Székesfehérvár - Szombathely vasútvonalon. Itt egy 12 méteres nyílású felsőpályás, gerinclemezes acélhíd kerül bontásra. Helyette 12 méteres nyílású ágyazatátvezetéses, tartóbetétes vasbeton lemezhíd épül.
  • Ugyancsak Ajkán a Torna-pataknak egy kisebb hídja is érintett ezen a vasútvonalon. Itt a teknőhíd bontása után egy előregyártott vasbeton kerethíd jön létre.

Mindhárom projektben vágányszakasz elbontása és visszaépítése, síncsere, vágányszabályozás is a feladatok között van.

Galéria

Iparági hírekA-Híd Zrt.Külsővatvasútfejlesztésközlekedésfejlesztéshídépítés

Hírlevél

Hirdetés