2024.03.19, Kedd
Uniós közbeszerzések: minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer
Fotó: MTI

Uniós közbeszerzések: minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer

magyarepitok.hu

2022.09.20. 19:48 - Hegedűs Gergely

A Közbeszerzési Hatóság tíz év után újra megrendezte a Közbeszerzési Expót. Az esemény egyben az építési célú közbeszerzésekre fókuszáló országos roadshow egyik állomása volt.

Hirdetés

A változékony gazdasági környezet jelentős kihívások elé állítja a hazai közbeszerzési piac szereplőit, melyekre reagálni kell – hangzott el a Budapesten szeptember 20-án megrendezett Közbeszerzési Expón. A szervezet sajtóközleménye szerint a szakmai rendezvényen kiállítóként több mint egy tucat kormányzati és egyéb szakmai szervezet, illetve számos közbeszerzési szakember vett részt a Millenáris Parkban.


Az árváltozások kezelésének kérdéseit is megvitatták

A Közbeszerzési Hatóság 10 év után rendezte meg újra a Közbeszerzési Expót, azzal a céllal, hogy a közbeszerzési piac szereplői, az érintett szakemberek egy átfogó, interaktív jellegű szakmai rendezvény keretében találkozhassanak. A standoknál lehetőség nyílt az érdeklődők kérdéseinek megválaszolására, a kiállító szervezetek tevékenységének közérthető, újszerű bemutatására.

A rendezvényen a kiállítói szekció mellett szakmai kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, melyeken a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat vitatták meg az érintett szakemberek. Ennek során az árváltozások kezelésének közbeszerzési kérdéseit, az orosz-ukrán háború közbeszerzésekre kifejtett hatásait, illetve az intenzív verseny biztosításnak lehetőségeit taglalták.


Októberben várhatóan megtörténnek a törvénymódosítások

Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség Területfejlesztésért Felelős Minisztere Hivatalának parlamenti államtitkára, az esemény kapcsán elmondott beszédében kiemelte, hogy minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére. „Ez a Bizottság véleménye szerint is garantálja az európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságát és befolyástól való mentességét” – tette hozzá. Ennek kapcsán a miniszterhelyettes rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez a korábbiakban is így működött a gyakorlatban.

A vonatkozó törvénymódosítások egy része már benyújtásra került az Országgyűlés elé, ezek elfogadása október végéig várhatóan megtörténik.

 

Interaktív szakmai fórumot adnak a piacnak

A közlemény Dr. Kovács Lászlót, a Közbeszerzési Hatóság elnökét is idézte, aki a prevenció és ellenőrzés fontosságát emelte ki. „Ez a kulcsa annak, hogy egy rendkívül változékony gazdasági helyzetben, valamint egy uniós forrásokkal kapcsolatos közéleti vita közepette is segíthessük a közpénzek átlátható elköltését, biztosítsuk a verseny tisztaságát és a jogalkalmazói tevékenység jogszerű gyakorlását.”

Hangsúlyozta, a Közbeszerzési Hatóság ezt a munkát évek óta következetesen végzi, és most ennek szellemében rendezték meg a Közbeszerzési Expót is. „Abban bízunk, hogy ez az interaktív szakmai fórum is érdemi segítséget jelent a piac szereplőinek: teret akartunk adni a releváns kérdéseknek és az azonnali, első kézből érkező válaszoknak, a személyes interakciónak.”


Az ÉVOSZ, az MMK és a KH országos roadshow-val segíti a szakmát

A közlemény arra is kitért, hogy a Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladatának tekinti a szakmán belüli tudásmegosztás elősegítését, ezért évek óta rendszeresen szervez szakmai rendezvényeket, konferenciákat. A Közbeszerzési Expó 2022 ennek szellemében helyt adott a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (FAKSZ) képzésének is.

A mostani Közbeszerzési Expó ugyanakkor „a közbeszerzések mérnöki szemmel” elnevezésű országos szakmai roadshow budapesti állomása is volt, amelynek debreceni nyitányáról ebben a cikkben számoltunk be. A sorozat kifejezetten az építési beruházás célú közbeszerzések sajátosságaira, aktualitásaira fókuszál. Az építési célú közbeszerzések szabályszerű lebonyolítását célzó roadshow hét állomáson zajlik le, szervezője a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK).


Ezek a szervezetek vettek részt az expón

Az idei expo szakkiállításán önálló standdal vett részt a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság mellett a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt., az Egészségügyi Szolgáltató Zrt., az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Iparági hírekKözbeszerzési HatóságközbeszerzésÉVOSZ

Hírlevél

Hirdetés