2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Terepen ismerkednek leendő hivatásukkal a LATEREX Junior Mérnök Program résztvevői
Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Terepen ismerkednek leendő hivatásukkal a LATEREX Junior Mérnök Program résztvevői

magyarepitok.hu

2022.10.05. 08:00 - Kolinek Nóra

A program célja, hogy mindkét fél számára előnyös kapcsolat jöjjön létre: a diákok szakmai gyakorlattal gazdagodnak, miközben a LATEREX Építő Zrt. megtalálja azokat a tehetséges fiatalokat, akik az iskola befejezését követően a cég mérnök-bázisát erősíthetik.

Hirdetés

Június végén indította el tehetséggondozási programját Magyarország egyik meghatározó magasépítő vállalata, a LATEREX Építő Zrt. A LATEREX Junior Mérnök Program célja, hogy a hallgatók az egyetemen szerzett elméleti tudás mellett választott szakmájukat éles munkakörnyezetben is megismerjék.

Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

„A LATEREX felismerte, hogy az építőipar számára az elmúlt években a szakmunkás- és mérnökhiány jelentette a legnagyobb akadályt, és a foglalkoztatási nehézségekre reagálva döntött úgy a cég, hogy saját maga is szerepet vállal leendő munkatársainak képzésében – mondta el korábban Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója.

A program első felében − a helyszíni munkát megelőző − négyhetes felkészülésen vettek részt a hallgatók. Az elméleti felkészülés véget ért, kezdetét vette az 5 hónapon keresztül tartó terepmunka, melynek során konkrét projekteken dolgozhatnak a résztvevők az építésvezetővel együtt, illetve sajátíthatják el a kivitelezés egyes folyamatait.

 

A szakemberek készségesen segítik a jövő mérnökeit

A programba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építő- és Építészmérnöki Karairól és az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karáról érkeztek hallgatók, akiknek a véleményére kíváncsiak voltunk, így rövid interjúk keretében kértük őket, hogy fogalmazzák meg tapasztalataikat.

„Elsőként a munkatársakat szeretném megemlíteni, akikkel napi szinten találkozom itt a Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) projektjén. Segítőkészek, figyelnek ránk, befogadók a főmérnöktől kezdve az építésvezetőkig és az előkészítő mérnökökig. Kérdés esetén megbeszéljük az esetleges problémákat. Úgy érzem nagyon jó csapat van itt, akik dinamikusan és egymást segítve végzik a munkájukat.

A napi munkafeladat jelenleg többnyire a költségvetésben kiírt tételek mennyiségi kimutatása/ellenőrzése pl.: kertépítés, belső burkolatok, zsaluzás, útépítés stb. Ezekből lehet tanulni a grafikai ábrázolások jellegét, és hogy milyen fontos pontosan és egyértelműen jelölni az apróbb részleteket is. Szívesen veszik, ha javaslatot teszek. Emellett igyekszem bejárni az építkezést, hogy folyamatában lássam a napról-napra jelentős változásokat” – mondta el Nyíri Csongor.

Pais Boglárka gondolatai, aki az egyik főmérnök mellett több projekten dolgozik:

„Szeretek kint lenni a terepen és látni, hogy zajlik egy építkezés, tekintettel arra, hogy ez nem egy óriási projekt, könnyen átlátom a területet és a változásokat hétről hétre. Sok változáskezelőt csináltam, ami mindig izgalmas feladat, főleg a cserék indoklásának megfogalmazása. Jelenleg ajánlatokat és ártükröket is készítek. Mindenki nagyon segítőkész, naponta időt szánnak rám, mindig akad nekem való kihívás, úgyhogy eddig teljes mértékben pozitív élményeim vannak.”

 

A hallgatók részt vesznek a kooperációkon és testközelből megfigyelhetik a szerkezetépítést is

„Eddig főleg számolással kapcsolatos feladataim voltak. Megkaptam a teljes építményállomány festés szükségletének összeszámolását. Jövő héttől én is részt veszek a hibalistázásban. Jelen vagyok a kooperációkon, és részt vehettem egy Plandoc oktatáson, ahol sok új funkcióját megismerhettem a rendszernek. Minden egyes projekten töltött napon kimegyek és körbenézek az építkezésen, hogy milyen előrehaladás történt, miközben testközelből nagyon jól meg tudom figyelni hogyan történik a szerkezetépítés” – emelte ki Oláh Gábor.

Rideg Panna, aki szintén a JÁG projekt csapatával tölti a gyakornoki hónapokat elmondta:

„Az elmúlt hetekben főleg mennyiségszámítási feladataim voltak. Először a tartószerkezetek költségvetését ellenőriztem, majd a kertépítését, a sporttechnológiáét, a beépített bútorokét és a burkolatokét. Terepen is volt néhány feladat: egyik délután válaszfalak tengelyének kitűzését jelöltük ki kicsapózsinórral, és a takarításokat ellenőriztük az egyik technikussal.

Leghasznosabb új ismeret a kertépítés és a sporttechnológia részletes áttanulmányozása volt számomra. Az összes tételt átnéztem, és most szembesültem vele, hogy ennyi mindenre van szükség egy kerthez.

Már az első perctől kezdve izgatottam vártam az acélszerkezetes tető kivitelezését. Ezen a héten meg is kezdődtek a munkálatok. A már elkészült íves peremgerendákra elkezdték felhelyezni az acéltetőszerkezet fogadószerkezeit. Alig várom, hogy az egész folyamatot végigkísérhessem.”

A LATEREX Junior Mérnök Program 2022 december végéig tart, melynek elvégzését követően a hallgatók már gyakorlattal és akár referencialevéllel rendelkező mérnökké válhatnak, ami pályakezdőként komoly előnyt jelent a munkaerőpiacon.

Galéria

Iparági hírekLATEREX Építő Zrt.Laterex Junior Mérnök Programinnovációoktatásfelsőoktatás

Hírlevél

Hirdetés