2024.03.19, Kedd
Elrajtolt a munka Budapest legnagyobb szigetén: így születik újjá a nagymúltú gimnázium

Elrajtolt a munka Budapest legnagyobb szigetén: így születik újjá a nagymúltú gimnázium

magyarepitok.hu

2022.01.28. 10:44 - Kolinek Nóra

Az intézmény korszerűsítését a LATEREX végzi el. A munka várhatóan 2023 októberére fejeződik be.

Hirdetés

Pénteken elhelyezték a Jedlik Ányos Gimnázium korszerűsítésének alapkövét. Korábban már beszámoltunk arról, hogy teljeskörűen megújul a csepeli oktatási intézmény. A nettó közel 16,3 milliárd forint értékű tervezési feladatokat is magában foglaló korszerűsítést a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában a LATEREX Építő Zrt. végzi el. 

A JÁG felújítási munkálatai tavaly november 18-án kezdődtek meg, ekkor írta alá a projektindító munkaterület-átadási jegyzőkönyvet Medvigy Mihály, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója és Sztankov Attila, a Laterex Épító Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az alapkőletétel előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: az intézmény története 1945-re nyúlik vissza, amikor a csepeli honatyák az iskola alapításáról döntöttek, „ami a jövőnek épült és a reményt hordozta”, és amit a zseniális feltalálóról, bencés szerzetesről neveztek el.

 

A JÁG az ország egyik legjobban felszerelt iskolája lesz

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: a gimnázium fejlesztésének célja, hogy európai szintű oktatási intézmény és kulturális központ jöjjön létre, ami méltó Jedlik Ányos példamutató életéhez, és ami a fiatalokat és Magyarországot is sikerre viszi.

Az iskola 4800 négyzetméteres új épületrésszel bővül, amiben 11 új szaktanterem egészít ki a főépületben felújított 34 tantermet, emellett 160 fős színházterem, valamint sportcsarnok épül, továbbá új könyvtár és kápolna is.

Németh Szilárd, honvédelmi államtitkár, jedlikes öregdiák azt mondta, a csepeli diákok megérdemlik, hogy az ország egyik legszebb, legjobban felszerelt iskolájába járjanak, amely megőrzi hagyományait is. Külön méltatta az iskola egykori tanárát, Vermes Miklóst, "Muki bácsit", akinek szellemisége áthatotta az intézményt.

A régi tornacsarnokot már elbontották

Az iskola teljes körű felújítása, korszerűsítése és bővítése részeként egy új épületszárnyat is kialakítanak, ahol a sportcsarnok és a közösségi tér lesz. Már elbontották a régi tornacsarnokot, itt fog ugyanis megépülni az új épületszárny, melynek alapkövét elhelyezték.

Az alapkőbe kerülő időkapszulába az aktuális magyar forint forgalmi érmesort, a Magyar Nemzet pénteki számát, a JÁG 70. és 75. évfordulójára készített évkönyveit, a tantestületről készült fotót, továbbá jedlikes nyakkendőt és sálat, az alapítás dokumentumait és egyéb, az iskolához kötődő emlékeket, továbbá a csarnok tervdokumentációját helyezték el.

A felújítás miatt az iskolának át kellett költöznie az egykori Fodor József Egészségügyi Szakképző iskola és Gimnázium épületébe, amelyet 800 millió forintból újítottak fel, hogy beköltözhessen a JÁG.

A munka várhatóan 2023 októberére fejeződik be.

 

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Csepeliskolafelújításoktatási beruházásBudapest

Hírlevél

Hirdetés