2024.04.26, Péntek

Hirdetés

WorldSkills: rendkívül nehéz versenyen állt helyt a hazánkat képviselő fiatal szárazépítő
evosz.hu

WorldSkills: rendkívül nehéz versenyen állt helyt a hazánkat képviselő fiatal szárazépítő

magyarepitok.hu

2022.11.03. 17:33 - Hegedűs Gergely

Magyarország képviseletében 23 szakmában 27 fiatal szakember vesz részt a szakmák világbajnokságán, amely egy új építőipari szakmával is bővült.

Hirdetés

Idén 15 különböző országban rendezik meg szeptember 7. és november 26. között a WorldSkills szakmai világbajnokságot – derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének honlapján. A világversenyen 57 ország 1015 versenyzője 62 versenyszámban méri össze tudását; Magyarország képviseletében 23 szakmában 27 fiatal szakember vesz részt a versenyeken.

Az ÉVOSZ hírében a Bordeaux-ban lezajlott versenyről számolt be, amelyen a szárazépítő, a digitális építés, a kőfaragó, az egészségügyi és szociális ellátás, a mobil robotika, valamint a gépészet CAD szakmák világbajnokságát rendezték meg.

Érdekesség, hogy a digitális építés idén először került be a versenyszámok közé, és népszerűségét mutatja, hogy 13 ország versenyzői indultak el ebben a szakmában.


Rendkívül szoros versenyben született meg a magyar induló 10. helyezése

Az építőipari szakmák közül magyar versenyző a szárazépítő szakmában indult a francia városban. A szárazépítő szakma idei versenyfeladata rendkívül nehéz és összetett volt a beszámoló szerint. Az első modulban válaszfalak felépítése és összekapcsolása, íves falakkal történő összeillesztése volt a feladat. A nehézségi szint a második modulban álmennyezetépítéssel és szigetelés elhelyezésével tovább fokozódott. A harmadik modul a találkozások gipszeléséből, azaz glettelésből, és a felületek kialakításából, azaz finiselésből állt. A negyedik rész egy Speed modul volt, amely a gyorsaság és a minőség közös kooperációját jelentette. A verseny egyfajta lezárását a kétórás Freestyle modul jelentette. Itt minden versenyző egy előre leadott szabadon választott alkotást prezentált a nézőknek, egy maximum 2x2 méteres falfelületen.

A versenyen a hazánkat képviselő Stób Attila rendkívül szoros versenyben a tizedik helyen végzett. Szakértőként Putler Csaba vett részt a nemzetközi zsűri munkájában. A Bordeaux-i WorldSkills versenyen egészségügyi és szociális ellátás szakmákban induló Pál Blanka szakmájában hatodik lett, és egyben a távol-keleti versenyzők mögött a legjobb európaiként végzett.


A PERI weissenhorni központját is megtekintik az ÉVOSZ tanulmányútján

Az összegzés arra is kitért, hogy az ÉVOSZ az építőipari szakmák versenyeinek megtekintésére az Erasmus projekt keretében két tanulmányutat szervezett. A résztvevők a Bordeaux-i verseny megtekintése mellett a francia Les Compagnons du Devoir szakképzési rendszerét ismerhették meg.

November végén újabb tanulmányút indul, amelyen a 24-26-án Salzburgban megrendezésre kerülő betonszerkezetépítő, kőműves és villanyszerelő versenyek tanulmányozása mellett a Salzburgi BauAkademie gyakorlati képzőközpont és a PERI weissenhorni központjának megtekintésére is lehetőség nyílik.

Iparági hírekÉVOSZszakmunkásokszakképzés

Hírlevél

Hirdetés