2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új építési projekt igazgatót neveztek ki a Paks II. Atomerőműhöz
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (a fotó korábbi állapotot ábrázol)

Új építési projekt igazgatót neveztek ki a Paks II. Atomerőműhöz

mti

2023.11.21. 16:25 - Szabó Ákos

A vezető fogja koordinálni a blokkok építését, az építkezéshez szükséges anyagbeszerzéseket, valamint a dokumentációval kapcsolatos feladatokat is.

Hirdetés

A Roszatom Vitalij Poljanyint nevezte ki a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatójának november 20-tól - közölte az orosz atomenergetikai konszern kedden. A tájékoztatás szerint az eddigi igazgatóhoz, Alekszandr Mertenhez tartoznak továbbra is a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását.

Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását - írják a közleményben.

 

A közelmúltban zárult le sikeresen az előző projektje

Vitalij Poljanyin kinevezése előtt a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, az atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

A Paks II. Atomerőmű projekt a 2014. január 14-én megkötött orosz-magyar kormányközi egyezmény, és az új erőmű építését célzó három szerződés alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű építésére vonatkozó létesítési engedélyt 2022 augusztusában adta ki a magyar nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkal felszerelt Paks II. Atomerőmű kulcsrakészen fog megépülni.

A Paks II. Atomerőmű az első orosz projekt az Európai Unió területén. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern megrendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki - közölte a Roszatom.

Iparági hírekPaks IIPakspaksi atomerőműRoszatom

Hírlevél

Hirdetés