2024.03.19, Kedd
Fővárosi agglomerációs vasútfelújításon állt munkába egy új, 160 tonnás nagygép - videó
Fotók: MÁV

Fővárosi agglomerációs vasútfelújításon állt munkába egy új, 160 tonnás nagygép - videó

magyarepitok.hu

2022.07.06. 11:50 - Szabó Ákos

A MÁV FKG négy új gépet vásárolt, az ágyazatrostálót most vetették be először.

Hirdetés

Július 6-án sajtótájékoztatón mutatta be Vecsésnél az állami MÁV FKG Kft. új RM 85-750 ágyazatrostálógépét, melyet első alkalommal helyeztek üzembe, a vecsési vasútállomás- és a 100a jelzésű vasútvonal felújításán.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal a főváros agglomerációjának legnagyobb forgalmú pályája: naponta több mint 200 személyszállító és 50 tehervonat közlekedik rajta. Ezt a szakaszt évente több mint 3,5 millióan, a távolsági közlekedéssel együtt pedig mintegy 11 millióan veszik igénybe.

 

 

A vonal felújítása 2020-ban kezdődött a Nyugati és a Városligeti elágazás között, a vasúttársaság mintegy 4 milliárd forintot csoportosított át saját forrásból a szakasz felújítására. Majd 2021-ben 20 milliárd forintos kormányzati támogatással a Vecsés–Üllő és az Üllő-Monor szakasz felújítása valósult meg. Lapunk folyamatosan nyomon követi a projektet, legutóbb a Swietelsky Vasúttechnika Kft. gépeinek az Üllő-Monor szakaszán végzett munkáiról írtunk.

 

Így fejlődik a vecsési szakasz

 

 

A beruházásban a MÁV közleménye szerint június 16. és július 10. között a vecsési állomás és térségének felújítása zajlik, a kivitelezést a MÁV FKG végzi. Mint írják és mint korábban is beszámoltunk róla, a MÁV leányvállalata négy új vasútépítő nagygépet rendelt 2020-ban, ezek közül az első, az RM 85-750 típusú ágyazatrostálógép, most itt áll először munkába. Az új gépek nagyobb hatékonysággal képesek elvégezni a vasúttársaság saját pályakarbantartási- és felújítási munkáit, így a karbantartásra fordított idő is csökkenthető.

A Vecsés környéki karbantartási munkák során többek között

  • vágányokat építenek át,
  • váltókat (kitérőket) cserélnek,
  • ágyazatrostálást,
  • síncseréket
  • és vágányszabályozást is végeznek,
  • karbantartják a felsővezetéket és a biztosítóberendezést.

Továbbá a Dózsa György úti gyalogos és közúti átjáró, valamint Vecsés-Kertekalja megállóhelynél lévő gyalogos átjáró átépítését is elvégzik.

 

Miért fontos az új óriásgép feladata?

A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült: az új, Magyarországon egyedülálló nagyteljesítményű ágyazatrostáló gép most Vecsésnél állt munkába.

A gép fontos szerepet tölt be a megfelelő vasúti ágyazat minőségének kialakításában, a rostálás során a vasúti ágyazatból eltávolítják az elaprózódott, szennyezett, eliszapolódott ágyazati elemeket.

Ez a technológia az ágyazat tisztítását, állékonyságát és vízelvezető képességét állítja vissza, így stabilizálja a vasúti pálya alapját, rendszeres rostálással a nagyobb pályafelújítások jelentős része megelőzhető.

 

 

Négy új gépet rendelt a MÁV FKG, három már meg is érkezett

A MÁV FKG a vasúttársaság több mint 7000 kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel, ehhez kötöttek 2020-ban négy nagyvasúti munkagép beszerzésére összesen 25,2 millió euró összegben szerződést két vállalkozóval. A közbeszerzésen nyertes Plasser & Theurer, Export von Bahnbaumaschinen GmbH. a szerződés keretében

  • a most bevetett nagyteljesítményű RM 85-750 ágyazatrostálógépet
  • egy nagyteljesítményű DGS NG dinamikus vágánystabilizálógépet és
  • egy UNIMAT 08-4X4/4S kitérő- és vágányszabályozógépet szállított le 2021-ben.

Az RGH 20C2 típusú sínköszörűgép gyártására a Harsco Rail Europe GmbH adott be nyertes pályázatot, ennek leszállítása 2022 őszén várható.

 

Az új gép kétszer akkora teljesítménnyel dolgozik, mint a MÁV FKG korábbi hasonló eszközei

 

dr. Pafféri Zoltán

A sajtótájékoztatón dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója a 100a vonal felújítása kapcsán elmondta: „A most folyamatban lévő munka az elmúlt években megkezdett felújítás folytatása. Célja, hogy ezen a szakaszon is megbízhatóbbá és stabilabbá váljon a közlekedés, csökkenjen a meghibásodások száma.”

 

Szlahó Csaba

Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere kiemelte: „Minden olyan beruházásnak, felújításnak örülünk, amely a modernizációt, a fejlődést célozza meg. Az elmúlt években nagyon sok pénzt fordítottak a 100a vonal fejlesztésére, és bízom benne, hogy a következő években is folytatódni fog ez a munka. Vecsés város vezetőjeként üdvözlöm a felújítást, amit ezekkel az új modern gépekkel végeznek el. Bízunk benne, hogy ezt követően is egyre több jó szerelvény áll majd itt forgalomba a lakosság érdekében.”

 

Sejkóczki András

Sejkóczki András, a MÁV FKG ügyvezetője pedig bemutatta a munkálatokat végző munkagépet: Elmondása szerint az RM 85-750 típusú gép teljesítménye nagyobb, mint a vasúttársaságnál eddig meglévőké, a korábbi típus teljesítményét megduplázva halad óránként. Továbbá már nem csak folyóvágányok rostálására, hanem kitérők esetében is alkalmazható lesz ez az önjáró vasúti jármű.

Kifejtette: a 160 tonnás jármű ütközők közti hossza 43590 mm, a gépet négyen kezelik. A rosta működése során mindig a kaparólánc magasságú, körülbelül 40 cm-es szakasz tud bontani, a munka maximális mélysége a sinkorona alatt 1000 mm, a jármű előre haladásával tud a tényleges munkavégzés megvalósulni.

A rosta teljesítménye 700 köbméter/óra, munkamenetben így képes a gép maximum 1600 métert rostálni óránként, így akár 6-8 kilométert tud haladni naponta.

Galéria

Kötött pályavasútfejlesztésMÁVMÁV FKG Kft.VecsésPlasser & TheurerHarsco Rail Europe GmbH agglomeráció

Hírlevél

Hirdetés