2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Vasúti összeköttetést kaphat hazánk legnagyobb zöldmezős beruházása
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Vasúti összeköttetést kaphat hazánk legnagyobb zöldmezős beruházása

magyarepitok.hu, TED

2022.12.29. 10:25 - Kolinek Nóra

A NIF várja az ajánlatokat az iváncsai ipari terület vasúti infrastruktúrájának kialakításáért felelős mérnöki feladatok ellátására.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben felhívást tett közzé az iváncsai ipari park vasúti infrastruktúra fejlesztésének tervezéséhez és kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki feladatok ellátásáról.

A Fejér megyei Iváncsán zajlik jelenleg Magyarország legnagyobb zöldmezős fejlesztése. A 2021 májusában elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházás a tervek szerint 2023 márciusában éri el a teljes készültséget. A mélyépítési munkálatokat a német háttérrel rendelkező BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint a francia hátterű HBM Soletanche Bachy végezte el.

A vasúti infrastruktúra kiépítése során 5052 méteren épül új nyíltvonali vágány, 1053 méteren új állomási vágányokat építenek, átépítéssel és korszerűsítéssel 1087 méter vágány érintett.

Térkép: Google Maps

A beruházásban 4 új műtárgy is épül

A fentieken túl az állomási körzetben elbontanak 3 csoport kitérőt, 1 csoport kitérőt áthelyeznek, és 6 csoport új kitérőt építenek. A vontatóvágányon 3 csoport új kitérőt építenek be.

Továbbá:

  • 20.000 négyzetméteren bazaltbetonos rakodóterület épül;
  • kiépítik a térvilágítást és az energiaellátást;
  • átalakítják Adony állomás felsővezeték hálózatát;
  • átalakítják és bővítik a biztosítóberendezést az állomási és nyíltvonali szakaszon.

A projektben a tervek szerint 4 új műtárgyat, 3 előregyártott vasbeton keretet és 3 szintbeni útátjárót építenek, emellett felülvizsgálják az Adony vasútállomáson található 2 db meglévő vasbeton kerethíd műszaki állapotát, és elvégzik a szükséges beavatkozásokat. A rakodó területén a vasútüzem számára irodát és szociális helyiségeket alakítanak ki.

Az ajánlatokat 2023. január 23-ig várják.

Kötött pályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Market Építő Zrt.HBM Kft.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.Iváncsavasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés