2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Megnyílt az utasok előtt a teljeskörűen felújított veszprémi vasútállomás
Főkép: MÁV

Megnyílt az utasok előtt a teljeskörűen felújított veszprémi vasútállomás

magyarepitok.hu, MTI

2023.10.05. 10:58 - Füzi Nikolett

A veszprémi vasútállomás felújítása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programhoz csatlakozva valósult meg. A munkálatok több ütemben zajlottak, július közepén nyílt meg az utascsarnok, mostanra pedig a teljes állomási környezet is elkészült a VEMÉV-SZER munkájával.

Hirdetés

Véget ért a veszprémi vasútállomás teljeskörű felújítása: a két ütemben megvalósult beruházás eredményeképpen október 5-én ünnepélyes projektzáró eseményen adták át a felújított utasforgalmi területeket, és a kívül-belül megújult utascsarnokot a meghívottaknak és a sajtó képviselőinek.

Lapunkban korábban már több alkalommal is beszámoltunk a vasútállomáson zajló munkálatokról. A VEMÉV-SZER Kft. kivitelezésében megvalósult állomást az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva újították fel 1,2 milliárd forintból, melyből 750 millió forint az EKF Program támogatása, 454 millió forint pedig a MÁV saját forrása volt.

 

 

A munkálatok 2023 februárjában kezdődtek, és két ütemben valósultak meg. Az első ütem július közepén zárult, így az utasok már nyár óta használhatják a felújított utasforgalmi területeket, és a kívül-belül megújult utascsarnokban üzemelő pénztárat. A váróteremben új burkolatok, álmennyezet és világítás épült ki, a bútorokat is lecserélték, étel- és italautomatát helyeztek ki, valamint egy a váróteremből könnyen megközelíthető akadálymentesített mosdó is az utasok rendelkezésére áll.

 

 

Mostanra azonban már véget értek a második ütem munkálatai is, ennek köszönhetően pedig elkészült az utasforgalmi épület peron felőli részén a külső homlokzat színezése, az előtető építése, az utascsarnok akadálymentes kijáratának és a peron felületének kialakítása, burkolása is.

A feladat részeként mindezen túl új utcabútorokat helyeztek el az állomás előtérben, a középső utasperonon, valamint az állomásépület körzetében is. Az utaskomfort növelése érdekében továbbá a peronra vezető kijáratokat is akadálymentesítették, valamint elhelyeztek két új fedett utasbeállót és tíz kerékpártámaszt is.

Az átadóünnepségen részt vett, és beszédet mondott

  • Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter,
  • Dr. Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára,
  • Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője,
  • Porga Gyula, Veszprém polgármestere, valamint
  • Virág István, a MÁV Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese.

 

 

Modern esztétikai megjelenésű váróterem jött létre

A mintegy 9 hónapig zajlott projekt műszaki érdekességei, illetve kihívásai kapcsán Nagy Gábor, a VEMÉV-SZER Kft. projektvezetője tájékoztatta lapunkat.

A szakembertől megtudtuk, az egész projektet meghatározó acélszerkezetű előtető egy különleges modern álmennyezeti burkolattal lett felruházva, mely mind megjelenésében, mind pedig az információs elemek jól láthatóságában is hozzájárul a felvételi épület esztétikai megjelenéséhez.

A látszó burkolat egy alumínium fegyverzetű kompozit lemezburkolat, mely kitűnő tűzvédelmi és tartóssági paraméterekkel rendelkezik, ennek köszönhetően pedig megfelel minden előírt követelménynek.

A lemezburkolatot mindemellett egy szintén tartós, és a pontos, precíz kivitelezést elősegítő alumínium vázszerkezet biztosítja – részletezte a projektvezető.

 

 

Fontos volt a pontos, precíz és összehangolt organizáció

A projekt kihívásaival kapcsolatban Nagy Gábor elmondta, a munkálatok során a nehézséget a működő felvételi épület közvetlen környezetében történő provizórikus megoldások jelentették az előtető alapozásától, a közműépítéstől, a homlokzat energetikai felújításától egészen a kompozit lemezburkolat kivitelezéséig.

Mint hangsúlyozta, ebből adódóan a munkák szervezéséhez és az organizációhoz elengedhetetlen volt az épület üzemeltetőjével történő folyamatos kapcsolattartás, valamint a működő vizesblokkok kiváltása ideiglenes szaniterkonténerekkel.

 

 

„További bonyolultságot és egyben kihívást jelentett még az utasforgalom zavartalan működésének organizációja is, melyet több ütemben kellett megtervezni, és a szakági munkákkal is összehangolni. Az építkezés folyamán több előre nem látható közműépítési körülményekkel szembesültünk, melyhez szakági feltárásokkal járultunk hozzá a problémák kiküszöböléséhez” - tette hozzá a szakember, majd kiemelte:

a felvételi épület és az utasforgalom akadálymentes működésének biztosításához épp ez a megfelelően koordinált és megtervezett organizáció nevezhető a projekt egyik legnagyobb sikerének is.

Nagy Gábor végezetül hangsúlyozta, a munkálatok ideje alatt különleges figyelmet fordítottak az épület homlokzatán fészkelő molnárfecskékre is, így a természetvédelmi hatósági előírásoknak megfelelően a meglévő régi épületen található fecskefészkeket áthelyezték a szomszédos posta épületére, a régi fészkeket pedig az építkezés végén visszahelyezték a felújított homlokzatra.

 

 

„Az évtizedek óta várt beruházás révén a városról szerzett első benyomás jelentősen javul” - fogalmazott a csütörtöki átadó ünnepségen a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor kiemelte: a térségben zajló fejlesztéseket a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében tervezik meg, ezt célozza a vasúti közlekedés modernizálása is.

Bói Lóránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, a Budapest-Veszprém viszonylatban 20 százalékkal nagyobb az utasforgalom az egy évvel korábbinál.

Virág István, a MÁV Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese elmondta, megújult az utasváró, a burkolatok, korszerűsödött az utastájékoztatás, utcabútorokat, padokat helyeztek el, esőbeállót alakítottak ki.

 

Virág István, a MÁV Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese.

 

Az első állatbarát vasútállomás jöhetett létre

Ovádi Péter, Veszprém megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője hangsúlyozta,

egy állatbarát vasútállomás fogadja az utazókat, hiszen az állomáson kialakítottak egy kutyafuttatót, valamint chip-leolvasót is elhelyeztek.

A képviselő ennek kapcsán kiemelte: „különös öröm számomra, hogy kormánybiztosként az első állóbarát vasútállomást adhatjuk át a mai nap alkalmával, hiszen az állomás egy chip-leolvasóval is gazdagodott, mögötte pedig egy kutyafuttató is elkészült. Én azt gondolom, hogy ez csak az első lépés, ugyanis szeretnénk ebben a témában is működni, hiszen nagyon fontos azoknak az utasoknak is a kiszolgálása, akik a társállatukkal, a kutyákkal szeretnének utazni.”

 

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere végezetül beszédében az összefogás erejét és fontosságát emelte ki, hangsúlyozva a MÁV ás a Máltai Szeretetszolgálat szerepvállalását a fejlesztésben. Jelentősnek nevezte, hogy a vasútállomás szomszédságában lévő, a szeretetszolgálat által működtetett hajléktalanszálló környezete is megújulhatott.

Galéria

Kötött pályaVEMÉV-SZER Kft.MÁVVeszprémvasútállomásVeszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosavasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés