2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Eredményes közbeszerzéssel haladt tovább a Győr és Szolnok között kiépülő új vasútvonal

Eredményes közbeszerzéssel haladt tovább a Győr és Szolnok között kiépülő új vasútvonal

magyarepitok.hu

2023.11.10. 08:01 - Hegedűs Gergely

A Győr közelében található Abda és Szolnok között tervezett vasútvonal az egyik nyomvonal esetében 330 kilométer, míg a másik esetben 340 kilométer hosszú lehet.

Hirdetés

A Magyar Vasúti Egyesület a TED-en kihirdette a Budapestet délről elkerülő teherforgalmi vasútvonalra idén kiírt közbeszerzés végeredményét. A hirdetmény szerint a nyertes TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft. feladata

  • a V0 vasútvonal kiépítése által érintett élővilág előzetes felmérése,
  • környezeti hatástanulmány készítése,
  • valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése.

A hirdetményből kiderül, két tervezett nyomvonalsávra is el kell végezni a nyertesnek a környezeti vizsgálatokat a feltárt kockázatok csökkentése érdekében. A Győr közelében található Abda és Szolnok közötti vasútvonal a kiírás szerint az egyik nyomvonal esetében 330 kilométer, míg a másik esetben 340 kilométer hosszú lenne.


Megfelel a TEN-T hálózatra előírt paramétereknek

Ahogy az a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület korábbi közleményéből is kiderült, a magyar vasúthálózaton Budapest, mint fő vasúti csomópont jelentős szűk keresztmetszetet képez mind a nemzetközi, mind a hazai személy- és áruforgalom szempontjából.

A V0 tervezett vasútvonal ennek megfelelően versenyképes vasúti teherszállítási kapcsolatot teremtene a túlzsúfolt budapesti és agglomerációs vasúthálózat elkerülésével, megfelelve a TEN-T hálózatra előírt paramétereknek.

A dunántúli és alföldi területeket egyaránt átszelő leendő Szolnok−Kecskemét−Székesfehérvár−Győr nyomvonalsávú vasútvonalon egy új vasúti Duna-híd megépítése is szükséges lesz.

Kötött pályavasútfejlesztésV0 vasúti elkerülőTrenecon Kft.tervezésHungrail

Hírlevél

Hirdetés