2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Építészeti elismerésben részesült az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása
Főkép: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Építészeti elismerésben részesült az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása

magyarepitok.hu

2023.12.04. 09:02 - Bíró Beáta

A projekt a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotások közé került.

Hirdetés

Ismét kiosztották a Budapest Építészeti Nívódíjat. A nyilvános pályázatot évről évre meghirdeti érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara azzal a céllal, hogy a elismerje és a nyilvánossággal megismertesse a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat.

Az ünnepélyes díjátadó 2023. december 1-jén volt a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol a pályázatra beérkezett minden pályaműből készült kiállítás is megtekinthető. A Budapest Építészeti Nívódíja Bíráló Bizottsága idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.

A beérkezett 23 pályamű közül a Bíráló Bizottság hat helyszínt tekintett meg. Végül egy Nívódíj, és öt Dicséret átadása mellett döntött:

Budapest Építészeti Nívódíját idén a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szentkirályi utca 12. alatt található épülete kapta, melynek kivitelezője a Laki Épületszobrász Zrt. volt.

Dicséretben részesült a H151 társasház, a Bástya utcai Közpark, a Drechsler-palota, a Sasadi villa és az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása.

 

Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A Középső szakaszhoz tartozó 9 állomást (Lehel tér - Nyugati pályaudvar - Arany János utca - Deák Ferenc tér - Ferenciek tere - Kálvin tér - Corvin-negyed - Semmelweis Klinikák - Nagyvárad tér) a SWIETELSKY Építő Kft. kivitelezésében készült, a déli szakasz (Népliget - Ecseri út - Pöttyös utca - Határ út) állomásainak munkálatait a STRABAG Építőipari Zrt. végezte. A SWIETELSKY Vasúttechnika feladatai közé tartozott a vágányépítés, -felújítás, alagúti munkák, biztosítóberendezés felújítása, vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítése.

Az M3-as metró középső szakaszának felújításáról lapunk folyamatosan külön rovatban számolt be. A teljes vonal közel hatéves projektsorozata május 22-én zárult le, amikor a Nagyvárad téren átadták a felújított középső szakaszt, melynek valamennyi állomása akadálymentesítetté vált.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismerésben részesített épület tervezői emlékplakettet, a Dicsérettel minősített tervezők díszoklevelet és mindannyian pénzjutalmat vehettek át.

M3-as metróSwietelsky Magyarország Kft.StrabagSwietelsky Vasúttechnika Kft.M3-as metróBudapestmetrófelújítás

Hírlevél

Hirdetés