2024.05.25, Szombat
Megújulhat a Batthány-Geist-kastély Kondoroson

Megújulhat a Batthány-Geist-kastély Kondoroson

2015.10.07. 14:46 - Oltyán József

Több mint egymilliárd forintból az elkövetkező években felújítják a Kondoros külterületén található Batthány-Geist-kastélyt - jelentette be a Miniszterelnökség államtitkára kedden a helyszínen.

Hirdetés

L. Simon László elmondta: a Nemzeti Kastélyprogramban eredetileg két Békés megyei kastély, a geszti Tisza- és a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása szerepelt, ám a térség országgyűlési képviselőinek kérésére utólag bekerült a programba a kondorosi is.
Az államtitkár közölte azt is, hogy az épített emlékek felújítása Békésben ezzel nem zárul le, hiszen a kastélyok rekonstrukciója mellett folynak az előkészületek Gyulán is, ahol a vár szűkebb környezet fog megújulni.
    L. Simon László átadta a kastélyt övező 4,5 hektáros kastélykertet, amelyet 204 millió forintos kormányzati és uniós támogatás segítségével varázsoltak újjá. Kövezett sétálóutakat építettek, a park tájidegen növényeit kivágták, helyreállították a korabeli állapotokat. 
    Dankó Béla országgyűlési képviselő (Fidesz) - aki az előző ciklusban Kondoros polgármestere volt - elmondta, hogy a vadászkastélyt Batthány László 1844 és 1851 között építette. A kastélyban alakult meg az ország első hivatalos vadásztársasága, sőt az építtető 1851-ben a társaság rendelkezésére is bocsátotta a kétszintes, romantikus stílusban épült kastélyt. 
    Batthány László 1858-ban a gyulai származású Geist-családnak adta bérbe a kastélyt, már az új bérlő alatt épült meg a hozzá csatlakozó, Ybl Miklós által tervezett kápolna. A vadászkastélyban és a hozzá tartozó területen kapott gazdatiszti állást Petőfi Sándor öccse, István is, aki 1858-tól 22 esztendőn keresztül dolgozott a birtokon. 
    A második világháború végén a Geist-család elmenekült, a kastélyt államosították, majd iskolaként, termelőszövetkezeti központként működött. Állagát sikerült megőrizni a rendszerváltásig, ám ekkor egy rosszul sikerült magánosítás miatt rendkívül nagy mértékben leromlott az állapota. A kondorosi önkormányzat végül 1993-ban megvásárolta a kastélyt, majd 2003-ban a hozzá tartozó kertet is. Ez utóbbi megújítása fejeződött be az átadási ünnepségre, s Dankó Béla kifejezte bizakodását, hogy a kastélynak és melléképületeinek a felújítása jövőre megkezdődhet.

AktuáliskastélyfelújításKondorosNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés