2024.04.24, Szerda
9 milliárd forintból fejlődhet Közép-Magyarország vasútvonala
iho.hu

9 milliárd forintból fejlődhet Közép-Magyarország vasútvonala

MTI

2016.10.21. 10:09 - Antal Zsófia

A Székesfehérvár és Budapest közötti vasútvonal fejlesztésére 30 millió eurós (mintegy 9,3 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság csütörtökön.

Hirdetés

A támogatás a transzeurópai vasúthálózat modernizálására elkülönített uniós kohéziós alap fenntartható közlekedésre fordítható forrásaiból valósul meg. A Bizottság kiemelte, hogy a beruházás által megrövidülő menetidő jótékony hatással lesz a balatoni régió turizmusára, valamint megkönnyíti a személy- és tehervonatok közlekedését Szlovénia és a Földközi-tenger irányába. A munkálatoknak 2018-ig kell befejeződniük.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az unió 25 milliárd eurót különített el Magyarország számára az európai strukturális és beruházási alap 2014-2020-as időszakára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója harmadik ütemeként valósul meg jelenleg a székesfehérvári vasúti csomópont átépítése. A Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásaiból támogatott, már folyamatban lévő beruházás során teljesen felújítják a székesfehérvári vasútállomást, átépítik a vágányhálózatot, és biztosítják a peronok akadálymentes megközelítését. A kivitelezés a tervek szerint 2016 végéig befejeződik.

Mi épül?vasútfejlesztésSzékesfehérvárKelenföldEurópai Bizottság

Hírlevél

Hirdetés