2024.04.18, Csütörtök
Megvan a kivitelező, kezdődhet a 143 éves pesti zsinagóga felújítása

Megvan a kivitelező, kezdődhet a 143 éves pesti zsinagóga felújítása

magyarepitok.hu, mti, szombat.org

2017.06.29. 10:29 - Hegedűs Gergely

A nettó kétmilliárd forintos beruházásban az eredeti állapotba állítják vissza a belvárosban álló épület templomterét.

Hirdetés

A Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezi a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukcióját. A TED tájékoztatója szerint a nyertes a felújítás II. és III. fázisát kivitelezi az „Együttélés Háza” elnevezésű projekthez kapcsolódóan. A beruházás nettó értéke 1,99 millárd forint.

Az 5700 négyzetméteres, hatszintes épületben teljesen el kell bontani az épületgépészeti és elektromos rendszereket, emellett a tető, a nem szükséges mennyezetek, burkolatok, liftek, nyílászárók és válaszfalak is bontásra kerülnek.

Az 1873-ban átadott zsinagógában a templomtér eredeti állapotába kerül helyreállításra, mely egyben kiállító térként is funkcionál majd.

A kormány tavaly döntött arról, hogy 3 milliárd forinttal támogatja a zsinagóga rekonstrukcióját, és az ott helyet kapó Együttélés Háza elnevezésű projektet. A tervpályázatot a König és Wagner építész iroda nyerte meg, melynek terve az eredeti zsinagógatér helyreállítását mellett a többi helyiség – eredetileg rabbilakás, iroda, stb. – sokirányú felhasználását irányozta elő.

Az épületet a második világháború után egyre kevésbé használták, majd az állagromlás következtében használaton kívülre került. A 90-es években állagmegóvó munkákat hajtottak végre rajta, azonban nem fejezték be a felújítást. 2006-ban a Budapesti Zsidó Hitközség visszakapta, azóta látogatható.

Laki Épületszobrász Zrt.Mi épül?építőipari cégektemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés