2024.03.29, Péntek
Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme épült fel Visontán
Fotó: MTI

Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme épült fel Visontán

mti, portfolio.hu, magyarepitok.hu

2019.02.11. 12:04 - Hegedűs Gergely

Hazánk egyetlen búzakeményítő gyára 33 milliárd forintos beruházásban jött létre.

Hirdetés

Hétfőn átadták a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemét. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár alapkövét 2017-ben helyezték el.

Az eseményen kiosztott tájékoztatóban közölték: közvetlenül több mint 250, a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben. A 33 ezer négyzetméteres üzem Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára lesz.

Az elérhető legjobb technológiát alkalmazó, automatizált üzemben a búzát komponenseire bontják szét, és minden értékes alkotóelemét feldolgozzák.

A gyártás során nem keletkezik hulladék, újrahasznosított energiaforrásokat használnak fel, mérsékelik a vízfelhasználást, és minimális az üvegházhatású gázok kibocsátása is.


A cél a feldolgozottsági szint növelése

Az átadón Orbán Viktor miniszterelnök, Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc és Szíjj László is részt vett. Beszédében a miniszterelnök azt hangsúlyozta, a visontai üzem évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával. "Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel" - mutatott rá a kormányfő. Hozátette, a cél az, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot.

A beruházást a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta.

A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak.

"A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig"

- olvasható a háttéranyagban.
 

Mi épül?üzemépítésélelmiszeriparcsarnoképítésVisonta

Hírlevél

Hirdetés