2023.02.02, Csütörtök

Hirdetés

Tigris-, elefánt- és pingvinkifutóval is gazdagodik a Xantus János Állatkert
Illusztráció (adsttc.com)

Tigris-, elefánt- és pingvinkifutóval is gazdagodik a Xantus János Állatkert

magyarepitok.hu

2019.10.16. 10:44 - Szabó Ákos

Az Fodor Kft. és az Euro Generál konzorciuma 1,55 milliárd forintos beruházás sorozatot végez el a győri intézményben.

Hirdetés

Folytatódik a győri Xantus János Állatkert (XJÁ) fejlesztése, melynek során legutóbb arról számoltunk be, hogy a Fodor Építőipari Kft. és az Euro Generál Zrt. konzorciuma átadta az új orrszarvú- és zsiráfkifutót, illetve a megújult főbejáratot tavasszal. Ezen felül a két cég bővíti majomházat és a takarmánytárolót is.

 

Az állatkert új bejárata (mti)

 

Több mint ezer négyzetméteres elefántkifutó épül

Most egy újabb, 5 alprojektből álló építkezést vállaltak el, összesen 1,55 milliárd forint értékben - derül ki az uniós közbeszerzési értesítő adataiból. Az állatkertben most egy 1129 négyzetméteres elefántkifutó épül, külön bemutatótérrel és több, egy-egy elefántnak szánt boxszal. Emelett Himalája bemutatót adnak át, a medve- és tigriskifutókhoz kapcsolódva, mely 187 négyzetméteres lesz, mintegy 4 méteres belmagassággal.

Az XJÁ pingvin és törpevíziló-bemutatót is kap a beruházás során, a jelenleg is használt tornacsarnok közelében. A vízilovak kifutóját földbe ásott akácrönkökkel kerítik le, és csatlakozik hozzá egy emelt padlószintű, stégszerű betekintő is. A pingvinek kifutója pedig emelt terepszinttel készül el, és egy komplett vízkezeléssel rendelkező medence kerül bele. A medence egyik külső oldalán üvegfalon keresztül lehet a vízben úszó állatokat figyelni.

 

Új műhelyépületet és állategészségügyi központot kap az állatkert

Újjáépítik a győri állatkert műhelytömbjét is: a jelenleg használt épület egy eredetileg istállóként használt ház többszöri átalakításával, bővítésével alakult ki. Ezt elbontják, és egy új, mintegy 200 négyzetméteres épület emelnek a helyére.

Végül pedig egy új állategészségügyi központot is átadnak majd: ebben a részprojektben is egy régi istállóépületen dolgozik majd a konzorcium, melyet azóta átalakítottak és jelenleg is állatorvosi célokat szolgál. Itt azonban nem elbontják, hanem felújítják és modernizálják a három részből álló, mintegy 150 négyzetméteres központot.

Mi épül?Euro GenerálFodor Építőipari Kft.Győrállatkert

Hírlevél